Prostreno.cz

Seznam potravin, které do lednice nepatří. Mnohé vás překvapí

Zrovna jste se vrátili z obchodu a máte co dělat, abyste nacpali celý nákup do lednice? Možná tam máte i potraviny, které tam být vůbec nemusejí. Máme pro vás seznam potravin, které se obejdou bez ledničky, dokonce jim tím můžete uškodit.

Dáváte raději všechno do lednice, v horkých dnech to přece ani jinak nejde, si říkáte? Přesto jsou potraviny, které tam opravdu být nemusejí a jen zbytečně zabírají místo, dokonce u některých se zhoršuje jejich kvalita. Co byste měli ještě dnes vyndat z lednice?

Kečup

Myslíte si, že otevřený kečup patří do lednice? No popravdě, je tam tak trochu zbytečně, vždyť i v restauracích mívají kečup běžně na stole a nikdo s nimi do lednice neběhá. Důvod je jednoduchý, kečup je totiž „kyselý“, pokud se budeme bavit o jeho pH. Kyselost (měřeno na stupnici pH) je jedním ze šesti faktorů, které přispívají k růstu bakterií v potravinách. Většina škodlivých bakterií vyžaduje neutrální až mírně kyselé prostředí s hodnotou pH 4,5 nebo vyšší. Kvůli kyselým složkám (rajčata a ocet) má kečup pH mezi 3,5–3,9. Takže ho s klidem můžete nechat na lince, nebo ve spíži.

Brambory

Častým nešvarem bývají brambory v lednici. Chlazení brambor způsobuje, že se škroby mění v cukry, což ovlivňuje nejen chuť, ale také strukturu. Nové brambory po sklizni můžete skladovat i v pokojové teplotě, po sklizni je hlíza v klidovém stadiu a neklíčí. Pokud brambory budete chtít skladovat dlouhodobě je dobré je udržovat v teplotě od 4 °C do 6 °C. Pro skladování brambor je nejdůležitější tma, pro domácí skladování je vhodný například papírový sáček, který uložíte kdekoliv v kuchyni. Brambory také držte v dostatečné vzdálenosti od cibule, která vydává vlhkost a může způsobit klíčení.

Med

Med je v lednici naprosto zbytečně. Archeologové v Egyptě našli 3000 let staré hrnce medu, které jsou naprosto nepoškozené (díky kyselosti, peroxidu vodíku a nepřítomnosti vody), což z medu činí nejvíce stabilní potravinu v historii planety.

Oleje

Oleje žluknou, jen když jsou vystaveny kyslíku, světlu a teplu. V některých případech se mohou v lednici zakalit, nebo dokonce ztvrdnout. Oleje na vaření udržujte těsně uzavřené v chladné tmavé skříni a po otevření je nejlépe do 3 měsíců spotřebujte.

Rajčata

Chlazení způsobuje dvě věci, zastavuje enzymatické procesy, které produkují chemické sloučeniny, které mají na svědomí chuť rajčat. A také poškodí buněčné stěny rajčat, proto rajčata v lednici po čase měknou a mají svraštělou slupku.

Čokoláda

Chladnička způsobuje, že se na povrchu čokolády vytvoří kondenzace, která způsobí, že cukr vytváří na povrchu bílé skvrny. Čokoládu skladujte při pokojové teplotě, těsně uzavřenou.

Česnek a cibule

Chlad poškozuje cibuli podobně jako rajčata, mění jejich buněčnou strukturu, a navíc vlhkost lednice může podpořit růst plísní. Česnek je příbuzný cibuli a reaguje na zimu stejným způsobem, místo tvrdých stroužků, můžete mít jen bláto, a navíc vlhkost opět podporuje plísně. Cibuli a česnek skladujte při pokojové teplotě volně ložené (nikoli uzavřené v plastovém sáčku).

Máslo ano, nebo ne?

A na závěr jsme si posvítili na máslo. Z kulinářských debat většinou vyplývá, že by se máslo mělo skladovat v lednici a vyndat asi 15 minut před použitím. Ve skutečnosti je máslo tuk a obsahuje velmi málo bílkovin, a to k růstu bakterií zdaleka nestačí. Solené máslo má ještě delší trvanlivost. Máslo můžete uchovávat v neprůhledné a uzavíratelné máslence a misku s máslem skladovat na kuchyňském pultu. Případně si dávat do máslenky jen takové množství, které spotřebujete během pár dnů.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Cottage lívance

15min
(1 hlasů)

Snídaňové burrito s míchanými vejci

15min
(3 hlasů)

Lívance bez vajec

15min
(1 hlasů)
Více tipů

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba