Prostreno.cz

Seznam potravin, které do lednice nepatří. Mnohé vás překvapí

Zrovna jste se vrátili z obchodu a máte co dělat, abyste nacpali celý nákup do lednice? Možná tam máte i potraviny, které tam být vůbec nemusejí. Máme pro vás seznam potravin, které se obejdou bez ledničky, dokonce jim tím můžete uškodit.

Dáváte raději všechno do lednice, v horkých dnech to přece ani jinak nejde, si říkáte? Přesto jsou potraviny, které tam opravdu být nemusejí a jen zbytečně zabírají místo, dokonce u některých se zhoršuje jejich kvalita. Co byste měli ještě dnes vyndat z lednice?

Kečup

Myslíte si, že otevřený kečup patří do lednice? No popravdě, je tam tak trochu zbytečně, vždyť i v restauracích mívají kečup běžně na stole a nikdo s nimi do lednice neběhá. Důvod je jednoduchý, kečup je totiž „kyselý“, pokud se budeme bavit o jeho pH. Kyselost (měřeno na stupnici pH) je jedním ze šesti faktorů, které přispívají k růstu bakterií v potravinách. Většina škodlivých bakterií vyžaduje neutrální až mírně kyselé prostředí s hodnotou pH 4,5 nebo vyšší. Kvůli kyselým složkám (rajčata a ocet) má kečup pH mezi 3,5–3,9. Takže ho s klidem můžete nechat na lince, nebo ve spíži.

Brambory

Častým nešvarem bývají brambory v lednici. Chlazení brambor způsobuje, že se škroby mění v cukry, což ovlivňuje nejen chuť, ale také strukturu. Nové brambory po sklizni můžete skladovat i v pokojové teplotě, po sklizni je hlíza v klidovém stadiu a neklíčí. Pokud brambory budete chtít skladovat dlouhodobě je dobré je udržovat v teplotě od 4 °C do 6 °C. Pro skladování brambor je nejdůležitější tma, pro domácí skladování je vhodný například papírový sáček, který uložíte kdekoliv v kuchyni. Brambory také držte v dostatečné vzdálenosti od cibule, která vydává vlhkost a může způsobit klíčení.

Med

Med je v lednici naprosto zbytečně. Archeologové v Egyptě našli 3000 let staré hrnce medu, které jsou naprosto nepoškozené (díky kyselosti, peroxidu vodíku a nepřítomnosti vody), což z medu činí nejvíce stabilní potravinu v historii planety.

Oleje

Oleje žluknou, jen když jsou vystaveny kyslíku, světlu a teplu. V některých případech se mohou v lednici zakalit, nebo dokonce ztvrdnout. Oleje na vaření udržujte těsně uzavřené v chladné tmavé skříni a po otevření je nejlépe do 3 měsíců spotřebujte.

Rajčata

Chlazení způsobuje dvě věci, zastavuje enzymatické procesy, které produkují chemické sloučeniny, které mají na svědomí chuť rajčat. A také poškodí buněčné stěny rajčat, proto rajčata v lednici po čase měknou a mají svraštělou slupku.

Čokoláda

Chladnička způsobuje, že se na povrchu čokolády vytvoří kondenzace, která způsobí, že cukr vytváří na povrchu bílé skvrny. Čokoládu skladujte při pokojové teplotě, těsně uzavřenou.

Česnek a cibule

Chlad poškozuje cibuli podobně jako rajčata, mění jejich buněčnou strukturu, a navíc vlhkost lednice může podpořit růst plísní. Česnek je příbuzný cibuli a reaguje na zimu stejným způsobem, místo tvrdých stroužků, můžete mít jen bláto, a navíc vlhkost opět podporuje plísně. Cibuli a česnek skladujte při pokojové teplotě volně ložené (nikoli uzavřené v plastovém sáčku).

Máslo ano, nebo ne?

A na závěr jsme si posvítili na máslo. Z kulinářských debat většinou vyplývá, že by se máslo mělo skladovat v lednici a vyndat asi 15 minut před použitím. Ve skutečnosti je máslo tuk a obsahuje velmi málo bílkovin, a to k růstu bakterií zdaleka nestačí. Solené máslo má ještě delší trvanlivost. Máslo můžete uchovávat v neprůhledné a uzavíratelné máslence a misku s máslem skladovat na kuchyňském pultu. Případně si dávat do máslenky jen takové množství, které spotřebujete během pár dnů.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat