Prostreno.cz

Oleje pro spolehlivé odpuzení vos

Vyhnaly vás z terasy vosy? Ukažte jim, kdo je tady pánem domu! Vytaste na ně silné zbraně v podobě esenciální máty, hřebíčku nebo citronelly! Rázem bude po starosti…

Vosy jsou užitečnými tvory, jejichž místo v přírodě je zkrátka nenahraditelné. Ačkoli by vám tohle odsouhlasil nejeden entomolog, nic to nemění na tom, že dokáží pěkně znepříjemnit odpočinek u kávy a něčeho sladkého. I vy se bojíte, že „vyfasujete“ nějaké žihadlo? Učiňte preventivní opatření, jež ochrání vás i vaše děti!

Vonné řešení nepříjemné situace

Ne, teď vás nebudeme nabádat ke koupi repelentu ani lapače hmyzu. Co říkáte na výrobu domácího přípravku, jehož vůně vosy odpuzuje? Navíc ho lze aplikovat na oblečení i pokožku, aniž by způsoboval podráždění. Pokud jste tomuto nápadu naklonění, připravte si rozprašovač, litr vody a polévkovou lžíci nějakého z těchto esenciálních olejů!

Máta zabere vždycky

Mátový olejíček patří k takové „povinné výbavě“. Nejvíce se asi využívá při únavě, chřipce a nachlazení. K duhu však přijde i v případě ucpaných dýchacích cest, bolesti kloubů a svalů, nevolnosti nebo migrény. Poslouží také jako léčitel popálenin, vyrážek a ekzémů. Je to všechno? Podle vědců ani omylem. Poznatky jejich studie zveřejněné v magazínu Journal of Pest Management Science sdělují, že svěží aroma máty udrží létající nepřátele v bezpečné vzdálenosti od vašeho těla. Bytostně ho totiž nenávidí!

Hřebíček jako sázka na jistotu

Už jste někdy slyšeli o tom, že v dobách dávno minulých byla hodnota hřebíčku srovnatelná se zlatem? I v moderní době jde o koření cenné hodnoty, neboť pomáhá při regulaci krevního tlaku i likvidaci plísní. Zároveň bojuje proti akné, tlumí všemožné bolesti a mírní symptomy alergie. Pokud si ho pořídíte v tekuté verzi a smícháte s vodou, jak je popsáno výše, budete si moct na terase vychutnat dortík bez rizika žihadla. Díky tomuto „parfému“ se totiž jmenovaný hmyz k vašemu stolování určitě nepřidá.

Vsadit můžete i na citronellu

Citronella. Nevíte, co si pod tímto pojmem představit? Jedná se o trávu pěstovanou v asijských zemích, z níž se parní destilací získává esenciální olej. Mezi vzácné schopnosti tohoto pokladu patří snižování horečky, ovšem stejně spolehlivě zažene chmury, navodí dobrou náladu a poskytne hojivý dotek bolavým kloubům. Přestože je poněkud výraznější citronová vůně příjemná kdekomu, vosy mezi její skalní fanoušky rozhodně nepatří.

Zdroj: bobvila.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat