Prostreno.cz

Provoňte koberce a zbavte je zápachu. Pomohou domácí prostředky

Tea tree olej, bílý ocet nebo jedlá soda. Máte něco z toho po ruce? Pokud ano, můžete si čistění koberců hodně usnadnit i urychlit. Následující řádky vám napovědí, jak s těmito přípravky správně zacházet!

Chystáte se na velký úklid a už předem se děsíte náročné dříny, jež vás čeká při čištění koberců? Nebojte, tak horké to zase nebude. Přizvěte si ke spolupráci domácí prostředky, které oživí zašlé barvy, absorbují případný zápach a navrátí podlahovým textiliím původní krásu. Konkrétně tyhle jsou prověřenými parťáky, na něž je spolehnutí!

Jedlá soda nikdy nezklame

Jedlá soda sice stojí pár korun, ale její schopnosti jsou opravdu k nezaplacení. A to doslova. Mimo jiné se totiž skládá i z uhličitanu sodného, díky čemuž je účinným pohlcovačem nežádoucích pachů. Smíchejte ji s vodou a získanou směs „vmasírujte“ do vláken pomocí hrubší houbičky. Jakmile použijete ještě mýdlový roztok na finální dočištění, s pocitem dobře odvedené práce si můžete vychutnat zaslouženou kávu.

Bílý ocet. Ten se s ničím nepáře

Další možností je mocná kombinace třech šálků bílého octa s jedním šálkem vody. I tento přípravek spolehlivě zničí bakterie, roztoče a další nevítané hosty, stejně jako odolné nečistoty, s nimiž si zkrátka nevíte rady. Po jeho zásahu nebude po skvrnách ani odéru dráždícím vaše čichové buňky ani památky! Mimochodem, sluší se dodat, že tenhle zlepšovák dá rychle „do pucu“ i matrace. Zkusíte ho zaúkolovat také v ložnici? Nebudete litovat.

Tea tree olej, všestranný zachránce

Olej získávaný z listů kajeputu střídavolistého se může pochlubit silnými dezinfekčními vlastnostmi. Právě proto se uplatní při mytí nádobí i praní prádla. Ovšem báječně ošetří také zašlé koberce, které jsou pak takřka sterilní, zářivé a voňavé. Jak si z něj připravit domácí univerzální „nástroj“? Žádná věda, stačí zhruba 15 kapek rozmíchat ve sklenici vlažné vody. Pro snadnější aplikaci doporučujeme tekutinu přelít do nádoby s rozprašovačem. Ať vám jde úklid lépe od ruky…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat