Prostreno.cz

Už jsou tu zas. Jak se zbavit vinných mušek, molů a rybenek

Znáte to. Jedno nahnilé jablko na misce s ovocem a hejna vinných mušek na sebe nenechají dlouho čekat. Nejinak je to s moly a rybenkami. Ačkoli se snažíme naše domácnosti udržovat v čistotě, ne vždy se nám daří držet tyto nepříjemné nájemníky v dostatečném odstupu. Jak se jich však spolehlivě zbavíte?

Vinné mušky

Je zajímavé, že se vinné mušky objevují znenadání a v několika krátkých chvílích zvládnou obsadit celý dům. Existuje mnoho tipů, jak se jich zbavit. Od babských rad v podobě octa ve sklenici, do které mušky nalezou a v octu se otopí, až po výrobky, které zakoupíte za nemalý peníz v obchodě, které ale fungují na zcela stejném principu. Nezřídka je v nich totiž skutečně ocet. Co je však mnohem efektivnější, je nalákat je na to, za čím přiletěly. Nechte potravinu tam kde je, popadněte vysavač a čekejte a vysávejte. Garantujeme vám, že za půl hodiny nebude po muškách ani památky. Shnilé ovoce vyhoďte, a je to! Jednoduché, že?

Moli

Zbavit se molů je poněkud složitější, ale vysavač se vám bude také hodit. Pokud tedy hovoříme o molu šatním. Pokud vás tito malí motýlci obtěžují ve spíži, bude nutné se zbavit všech napadených potravin a nové uložit v uzavíratelných dózách. Vytřete všechny kouty a tmavá místa, kde se larvy nejčastěji ukrývají.

Šatních molů se zbavuje podstatně hůře, protože se jejich larvy v záhybech oblečení špatně hledají, ale je nutné je do jedné odstranit. Larvy jsou nejčastěji v tmavých místech bez průvanu, v kobercích, švech a záhybech. Často dávají přednost přírodním materiálům, například vlně a kožešinám. Tyto larvy, včetně poletujících rodičů, je nutné beze zbytku odstranit.

Pro jistotu rozvěste do skříní sáčky s aromatickým kořením, například s levandulí, rozmarýnem, skořicí, hřebíčkem atp. Jejich vůni moli nesnáší a čerstvě vylíhnutí jedinci se budou snažit dostat se od ní co nejdál. Mimo skříň si jich snáze všimnete, abyste je zlikvidovali.

Rybenky

Rybenky se nejčastěji drží tam, kde je vlhko a temno. Tyto malé, stříbrné návštěvnice jsou naprosto neškodné, a ačkoli nám pomáhají likvidovat roztoče, nepatří mezi oblíbené. Abyste se jich zbavili, je nutné udržovat prostor, kde se nachází v suchu. Rybenky nemají rády průvan, tudíž přispěje i pravidelné větrání. Kromě chemických prostředků z obchodu je možné se rybenek zbavit i přírodní cestou, a to použitím vanilkové esence. Rybenky vanilku nesnášejí, a tam, kde ji ucítí, se dlouho neobjeví.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat