Prostreno.cz

Funkční uspořádání kuchyně znamená pohodlné vaření

Mnoho lidí při plánování kuchyně hledí spíše na estetické uspořádání než na praktičnost pracovního prostoru. Přitom existuje pár zásadních pravidel sestavení kuchyňské linky, aby byla zachována funkčnost plochy v celém jejím rozsahu. Která pravidla to jsou?

Zleva doprava, zprava doleva

Ať už vybíráte linku rohovou nebo rovnou, měli byste se držet důležité zásady, u které platí uspořádání z jedné strany na druhou podle toho, jak při vaření postupujeme. Tedy jídlo vyndáme z lednice, omyjeme, připravíme, uvaříme a servírujeme. Podle tohoto pravidla by tedy linka měla začínat lednicí, poté následuje malá pracovní plocha na případné odložení před umytím, dále dřez, větší pracovní plocha na přípravu jídla, sporák a odkládací část na přípravu hotových pokrmů. Ze které strany začnete, už je na vás.

Pozor na výšku!

V dnešní době často volíme vestavné spotřebiče. Málo se však zabýváme výškou umístění. Na to myslete především tehdy, neměříte-li zrovna dva metry. Mikrovlnka nebo trouba by neměla svou horní hranou přesahovat výšku očí nejmenšího uživatele kuchyně, aby se předešlo nepříjemným nehodám a dále také proto, aby se spotřebič pohodlně používal. Naprosto nevhodné je zabudování mikrovlnky do horních skříněk kuchyňské linky.

Kam s košem?

Ideálním místem pro odpadkový koš je skříňka pod pracovní plochou v místě, kde dochází k přípravě pokrmů nebo přímo pod dřezem. Tak budete mít všechno hezky po ruce a nebudete muset se slupkami od brambor chodit po celé místnosti.

Pozor na vzdálenost!

Dřez a sporák neumisťujte vedle sebe. U obou těchto pomocníků totiž potřebujete dostatek prostoru, ideálně z obou stran. Sporák ani troubu také neumisťujte vedle lednice, aby se při jejich používání nepřehřívala. Myčka by měla být umístěna co nejblíže dřezu, abyste opláchnutým nádobím, které do ní ukládáte, nenakapali na podlahu.

Dekorace do kuchyně nepatří

Na kuchyňské lince by měly být pouze takové předměty, které souvisí s činností, která se v kuchyni dělá. Stojan s vařečkami může být praktický a zároveň sloužit jako dekorace. Porcelánové slony a jiné věci si nechte do obýváku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat