Prostreno.cz

Aby zrcadlo průhledné bylo

Vyleštění zrcadla tak, aby zůstalo beze šmouh, dá někdy pořádně zabrat. Především, když je v domácnosti více než jedno. Často se tak stane, že v zápalu úklidu sáhneme po osvědčených babských metodách nebo zvolíme čisticí prostředky, které nejsou na zrcadla vhodné. Na co si při čištění zrcadel dát pozor, abychom je nepoškodili?

Příliš vody

Ošetřování zrcadel čistou vodou je sice žádoucí, ale pozor na její velké množství. Po umytí zrcadlo vždy rychle a důkladně osušte, především jeho hrany, aby se nedostala do zrcadla ze stran voda a nepoškodila ho. Můžete také vyzkoušet čištění zrcadel nasucho. Samozřejmě za využití k tomu určených pomocníků, které zrcadlo šetrně vyleští. Existují tzv. čisticí vaty na leštění zrcadel, které si s nečistotami poradí poměrně snadno a rychle i bez vody.

Leštění zrcadla novinami nebo papírem

Rady s použitím novin na vyleštění zrcadel jsou celkem rozšířené, avšak ne každé zrcadlo takovou péči vydrží. Hrany pomačkaného papíru jsou poměrně ostré a hrozí poškrábání zrcadla. Zrcadla proto ošetřujte ideálně pomocí bavlněného hadříku nebo za použití textilie z mikrovlákna. V případě, že použijete vodu, vždy rychle a důkladně vysušte hrany zrcadla.

Používání přípravků na čištění skel

Riziko mohou představovat i chemické prostředky, které jsou určeny k čištění oken. Mohou totiž obsahovat sloučeniny na bázi chlóru, který může nevratně poškodit zrcadlo. Pokud je čisticí prostředek na skla obsahující chlór ponechán příliš dlouho v kontaktu s hranou zrcadla, může způsobit závadu známou jako „černá hrana“. Tedy okraje zrcadla mohou zčernat a taková reakce je nevratná.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat