Prostreno.cz

Efektivní čištění okenních sítí od hmyzu

Ochranné sítě proti hmyzu mají v létě plné „ruce“ práce, a podle toho také vypadají. Na všechny ty nečistoty, nahromaděný prach, nezvané návštěvníky, pyl a další částice nečistot se nedá dívat! Povolejte vysavač a bílý ocet!

Jako jedna z nejzákladnějších letních potřeb jsou okenní sítě bránící vniknutí hmyzu do místnosti naprostou nezbytností. Pomáhají užívat si teplejší dny a noci, aniž bychom se museli bát poštípání a obtěžování. Bohužel, za poměrně krátkou dobu funkčního období na sobě nahromadí prach a nejrůznější nečistoty, jako je mrtvý hmyz, pavučiny a mnoho dalšího. Z tohoto důvodu by se každý měsíc měly čistit. Pokud možno rychle a efektivně.

První krok? Značkování!

Než začnete s čištěním sítí, musíte je (v tom ideálním případě) vyndat z oken. Každou z nich nejprve označte nějakým štítkem, abyste později věděli, do jakého „rámu“ patří. Dalším krokem je nalezení vhodného místa pro práci. Pokud to počasí dovolí, upřednostněte zahradu, příjezdovou cestu, nouzově i balkon. (Je vhodné mít přístup k hadici, jinak budete odkázáni na nošení vody po kbelících.)

Ultra účinný čistič

Pokud sítě nejsou příliš špinavé, zkuste je nejprve zbavit toho nejhoršího pomocí měkkého kartáče nebo mokrého hadříku z mikrovlákna. V případě většího zaneřádění se doporučuje vysavač a nástavec s měkčím štětcem. Síť položte rovně na zem a zkuste příliš netlačit. Vysajte obě strany, dokud neodstraníte uvolněné nečistoty. Poté sítě opláchněte hadicí, opět vezměte měkký kartáč a dočistěte zbylé nánosy účinným čisticím roztokem.

V kbelíku promíchejte 1 šálek bílého octa, ½ lžíce tekutého mýdla a 2 litry vody. Dělejte malé, kruhové pohyby a kartáč často oplachujte. Znovu sítě opláchněte (po obou stranách) a před opětovnou instalací do oken je nechte důkladně proschnout. Chcete-li proces urychlit, otřete je suchým hadříkem z mikrovlákna a dejte na přímé slunce. Jenže co když nemáte možnost sítě z oken sundat?

Vše zůstává na místě

Nechcete-li, aby vaše okenní ochrana připomínala skladiště torz hmyzích těl, každý týden ji otírejte od prachu a nahromaděných nečistot. Vždy však předejděte poškození okna a zabraňte úniku vody na podlahu. Z tohoto důvodu podél okenního parapetu rozložte starý ručník a následně použijte vysavač. Nasajte špínu od shora dolů ke spodní části rámu (opět měkkým kartáčem). Pokud si všimnete špinavých míst, stačí promíchat teplou vodu s jemným mýdlem. Do roztoku namočte hadřík z mikrovlákna a vše jemně vyčistěte a vytřete do sucha.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat