Prostreno.cz

Med funguje jako poctivý urychlovač hojení

Řízli jste se při krájení zeleniny? Nebo se vám vymstil horký hrnec, kvůli kterému váš prst teď „zdobí“ bolestivý puchýř? Buď jak buď, medový obvaz uspíší zotavení!

První zmínky o medu bychom nalezli už v dochovaných zápiscích antických kultur. Tehdy byla tato lepkavá hmota uznávána nejen jako výživná potravina, ale i mocný léčebný prostředek. Je až s podivem, že se na tom dodnes vůbec nic nezměnilo.

Medikament, na němž si jeden i pochutná

Co se týká zdravotních účinků medu, odborníci superlativy ani v nejmenším nešetří. Podle nich je velice účinný proti salmonele i obávaným bakteriím Escherichia coli, Staphylococcus aureus nebo Helicobacter pylori. Dále prokazatelně uklidňuje podrážděné hrdlo, zmírňuje kašel a zlepšuje spánek. Stále častěji se také objevují názory, že tato sladká kapalina vytvářená včelami (popřípadě i jiným hmyzem) zvyšuje hladinu energie, narušuje buňky rakoviny, snižuje riziko srdečních chorob a tlumí záněty.

Kosmetika se zázračnými schopnosti

Vnější využití zase posiluje vlasy a blahodárně ošetřuje pokožku hlavy. Rovněž udržuje hydratovanou pleť, obnovuje pH, snižuje viditelnost pigmentových skvrn a zpomaluje tvorbu vrásek. Se stejným nasazením med omezuje zánětlivé reakce, hloubkově čistí a podporuje detoxikační procesy. A když už jsme u té kůže, věděli jste, že podstatně urychluje hojení jakýchkoli ran? To je vlastně disciplína, ve které nemá konkurenci!

Náplast, jež se nezdá

Jak již bylo zmíněno výše, uvedené sladidlo naprosto vyniká svým antibakteriálním působením. Vědci to přisuzují tomu, že do něj většina včel ukládá peroxid vodíku, který vykazuje silné oxidační i redukční vlastnosti. Funguje tedy jako spolehlivá dezinfekce, jež do postiženého místa nevpustí žádné choroboplodné zárodky ani škodlivé organismy.

Nelze se tedy divit, že lidoví léčitelé med hojně využívají při řezných poraněních, lehčích popáleninách i bércových vředech. Proti tomuto alternativnímu způsobu nemají námitky ani experti, kteří připouštějí, že jeho jedinečné složení snižuje otoky a ulevuje od bolesti, přičemž příznivě ovlivňuje regeneraci buněk, což výrazně uspíší zotavení. Nezbývá než dodat, že v případě potřeby tento vychvalovaný prostředek naneste na obvaz a přiložte na zasaženou oblast.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat