Prostreno.cz

Zkrásněte pomocí všemocné bylinky s názvem šalvěj

Opravdu je šalvěj dobrá jenom na vaření? Ale kdeže! Ještě jste neslyšeli o tom, že zastavuje lupy a omlazuje pokožku, protože působí proti volným radikálům? Tak šup s ní do oleje, který nahradí denní i noční krém!

Starověcí Egypťané používali šalvěj k léčbě neplodnosti. Řecký lékař a botanik Dioscorides zase prohlašoval, že zastavuje krvácení ran a čistí vředy, přičemž zrychluje smysly, posiluje šlachy a navrací zdraví těm, kteří mají obrnu. Zdravotní zásluhy se této bylince nepřestaly přisuzovat ani v moderní době, neboť dnes je vnímána jako prevence diabetu, depresí, srdečních chorob a rakoviny. Co ale její kosmetické přednosti? Nejsou o nic méně famózní!

Přírodní dar dostupný každému

Šalvěj se přidává do mnoha pečujících přípravků, protože prokazatelně zlepšuje kvalitu pleti i vlasů. Pochlubit se může antioxidačními, antibakteriálními i protizánětlivými schopnostmi, zatímco neutralizuje volné radikály a chrání před oxidačním stresem. Letošní úroda byla bohatá, takže máte její nadbytek a nevíte, co s ním? Udělejte si z ní olej, který bude součástí každodenní kosmetické rutiny!

Vyhrnout rukávy a jdeme na to

K přípravě budete potřebovat pár minut času a pouhé dvě ingredience. Tou první je samozřejmě šalvěj, nejlépe pak lehce zavadlá. Toho docílíte tak, že ji necháte jeden den rozprostřenou na vzduchu nebo pověšenou ve svazečku. Tím ji zbavíte vlhkosti, jež by mohla způsobit plíseň a zkazit vám vytvořený přípravek. Po uplynutí stanovené doby ji nasekejte na menší části, které zalijete olejem.

Využít můžete olivový, mandlový, slunečnicový – je to na vás. Dbejte však na to, aby všechny části byly ponořené. Nasekanou bylinku ve sklenici klidně můžete zatížit kamenem, žádný „plaváček“ se pak nedostane k hladině ani nad ni. Tím je vaše práce u konce, teď se olej musí tři až čtyři týdny louhovat, ideálně na temném místě. Občas s ním lehce zatřepejte, aby se do něj uvolnily všechny prospěšné sloučeniny šalvěje. Co se bude dít po jeho scezení?

Elixír už nedáte z ruky

Šalvějový olej nanášejte ráno i večer. Pokožce dodá hydrataci, přičemž ji vyživí a podpoří produkci omlazujícího kolagenu. Jeho silné protizánětlivé působení přispěje k prevenci i léčbě akné. Zároveň pomůže při regeneraci i odstraňování odumřelých kožních buněk. Tento olej si nezapomeňte aplikovat i na vlasy, a to ve formě dvacetiminutové masky. Zastavuje lupy, uklidňuje podrážděnou pokožku hlavy, zaceluje rozdvojené konečky, zpomaluje tvorbu šedin a předchází lámavosti.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5318325/ - celý článek 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat