Prostreno.cz

Co dělat s plesnivými potravinami

Plíseň není vždycky plíseň. Například modrá plíseň na roquefortu mu dodává jeho typickou chuť a vůni. Ale na chlebu nebo ořeších je nebezpečná. A co s tím? Vyhodit, nebo odkrojit?

Celkem existuje více než tisíc různých hub, které plíseň na potravinách způsobují. Asi 400 z nich obsahuje jedovaté látky, které jsou pro lidské tělo škodlivé. Například ochratoxin, který se objevuje převážně v obilninách, a aflatoxin má zase rád marcipán, mleté ořechy, sušené fíky nebo pistácie.

Plesnivý chléb vyhoďte

Pokud se na chlebu objeví malé plesnivě flíčky, raději ho vyhoďte. Plíseň totiž může být už po celém chlebu, ačkoli ještě není pouhým okem patrná. Abyste plesnivění zabránili, je nutné pravidelně dezinfikovat prostor, kde chleba skladujete.

Kdy vyhodit ořechy

Především lískové a para ořechy, ale i mleté vlašské ořechy nebo pistácie často plíseň napadá. Ty, které chutnají hořce, okamžitě vyplivněte a celé balení vyhoďte. Pokud je plíseň viditelná, jsou téměř jistě plné aflatoxinů.

Plíseň na ovoci a zelenině

Plíseň na ovoci a zelenině můžete odkrojit, ale nebojte postižená místa odkrojit opravdu velkoryse. Dužinové plody jako rajčata, meruňky, švestky nebo nektarinky byste měli vyhodit úplně, protože u nich odstranit plíseň je velmi složité.

Plesnivé marmelády a džemy

Cukr má konzervační účinky – čím více cukru v marmeládě nebo džemu je, tím menší je riziko plísně. Pokud obsahuje více než 63 procent cukru, stačí velkou lžící plíseň odstranit a zbytek dále používat. Pokud máte raději ovocné varianty s méně cukru, pak musíte marmelády vyhodit celé.

Sýry

Někdy je plíseň dokonce žádoucí – na camembert, roquefort nebo limburger zkrátka patří a je označována jako ušlechtilá plíseň. Pokud se udělá na tvrdém sýru, odkrojte větší kus a sýr můžete dál konzumovat. U čerstvých nebo měkkých sýrů je jediná rada je vyhodit.

Plesnivé mléčné výrobky

U takových mléčných výrobků jako je jogurt, tvaroh a máslo, v zásadě platí, že pokud se na nich objeví plíseň, patří do koše.

Zdroj: www.ask.usda.gov/s/article/How-should-you-handle-food-with-mold-on-it





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat