Prostreno.cz

Kosmetické účinky našeho obyčejného celeru

Celerové hranolky zná každý, ale už jste si někdy připravili celerovou pleťovou nebo vlasovou masku? Tahle kořenová zelenina se uplatňuje i v kosmetice!

Miřík celer (Apium graveolens) je dvouletá bylina z čeledi miříkovité. Pěstuje se jako kořenová zelenina a zpracovávají se bulvy a listy. Celer se proslavil díky nízkému množství kalorií a přítomnosti vitaminů A, B, C, E a K. Je vynikajícím zdrojem kyseliny listové, draslíku a antioxidantů, uplatňuje se v salátech, polévkách, omáčkách i dipech. Podle vědců preventivně působí proti infekci močových cest, ale zároveň z něj těží i kosmetický průmysl. Jak celer může pomoci i vám?

Zabraňuje předčasnému stárnutí

Vitaminy a antioxidanty v celeru chrání pleť před poškození volnými radikály. Třeba takové „áčko“ snižuje známky stárnutí a vitamin E udržuje pokožku hydratovanou. Zároveň zmírňuje projevy stárnutí, vyhlazuje vrásky a navrací pokožce pružnost a pevnost.

Dodává zářivý vzhled

Omega-6 mastná kyselina v celeru pleť rozjasňuje a dodává jí mladistvý vzhled. Minerály, jmenovitě vápník, selen, fosfor, draslík a hořčík, ji zevnitř vyživují.

Léčí akné

Zařaďte do své stravy celer a zabojujte proti akné. Pro zvýšení účinku kousek nastrouhané bulvy přikládejte na obličej nebo jiná postižená místa, vyplatí se to. Zvlášť když k celeru přidáte pár kapek esenciálního oleje tea tree. Směs nechte uschnout a následně umyjte teplou vodou. Dobrou zprávou je i to, že celerový džus a šťáva, aplikovaná jak orálně tak zevně, snižuje nadměrné maštění pleti. A když vám nějaká ta zázračná tekutina zbyde, použijte ji jako peeling!

Odstraňuje odumřelé buňky kůže

Je prokázáno, že celerová šťáva obnovuje rovnováhu pH pokožky, je vysoce účinná při odstraňování odumřelých buněk a zbavuje pleť toxinů. Šťávu, nebo odpad z odšťavňování, promíchejte s čistým bílým jogurtem a kapkou medu. Provádějte krouživé pohyby a poté smyjte. Celer zapůsobí šetrně a bez rizika vzniku popraskaných žilek.

Podporuje růst vlasů

Maska na vlasy připravená z celeru a olivového oleje urychluje růst vlasů, předchází jejich vypadávání, odstraňuje lupy a vyživuje prameny. Celerovou šťávu můžete přidat i do svého oblíbeného šamponu.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/, www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.6492





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat