Prostreno.cz

Prodlužte životnost vyřezávané dýni

Dýně jako symbol nejstrašidelnějšího dne v roce. Může se zlověstně ušklíbat i mračit. Taky miluje, když má mezi tesáky pavouky, zbytky oblečení a krev. Jak zajistit, aby vydlabaná a krásná vydržela co nejdéle? Takhle předejdete nejen plísním!

I když si lidé stále myslí, že Halloween je typicky americký svátek, není to pravda. Tradice v tento den zapalovat ohně a svíčky pochází od Keltů i Slovanů, akorát Keltové kdysi vyřezávali brukve vodnice, které v Americe nahradily dýně. A právě u druhých jmenovaných se dá zajistit prodloužení „životnosti“. Co musíte udělat, aby se vaše umělecké dílo až příliš brzy neproměnilo v černé, hnilobné cosi? Použijte tyhle zbraně a techniky!

Nepodceňujte výběr

Nejlepší způsob, jak zajistit dlouhou životnost vaší lucerny, je výběr zdravého kusu. Kontrolujte slupku dýně, všímejte si, zda není otlačená, poškrábaná nebo napadená škůdci. Dýni si vezměte do ruky a zaměřte se na její pevnost. Pokud je na dotek trochu měkká, proces hniloby již probíhá. Takovou v obchodě rozhodně nechte!

Než začnete vyřezávat, je důležité porozumět faktorům, které vedou k tomu, že se dýně začne rozpadat. Slupka jí poskytuje ochrannou vrstvu před živly. Jakmile je narušená, dýni napadají houby, bakterie a plísně. Oxidace také přispívá k zahájení procesu hniloby, což znamená, že od okamžiku, kdy provedete první řez, začínají hodiny tikat. Bezmocní však nejste.

Zbavte se co největšího množství dužiny

Při vyřezávání nezapomeňte oškrábat a vyhodit co nejvíce vnitřku (dužiny). Čím jsou útroby dýně čistší a sušší, tím pomaleji hniloba nastupuje.

Připravte speciální postřik

Zřeďte jednu polévkovou lžíci kastilského mýdla v litru vody a do roztoku přidejte pár kapek esenciálního oleje z máty peprné. Patří totiž k antimykotickým bylinkám, které zpomalují proces rozkladu. Směs nalijte do čisté lahve s rozprašovačem a lehce nastříkejte na dýni (ze všech stran).

Dýni nenechte dehydratovat

Dýně, které jsou venku méně než týden, a to zvlášť v sychravém podzimním počasí, není třeba rehydratovat, ale máte-li v plánu si je ponechat o něco déle, je nutné dodat jim v případě nouze revitalizující závlahu.

Pokud si všimnete, že vadnou, vložte je na noc do kbelíku s vodou. A pak je tu ještě jeden fígl, který vám umožní radost ze z tykve obecné co nejdéle. Pakliže nemáte kastilské mýdlo ani mátu peprnou, po vydlabání dýni namažte obyčejnou kosmetickou vazelínou z drogerie nebo lékárny. Dejte si záležet, aby se dostala do všech řezů a záhybů a hlavně jí pomažte především vnitřek.

Zdroje: thekitchn.com, lifehacker.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat