Prostreno.cz

Mikuláš je za dveřmi – proč ho slavíme a co připravit dětem do balíčků?

04.12.2021 | Tipy a triky

Svátek svatého Mikuláše se nezadržitelně blíží. Na 5. prosince se děti těší, ale z Mikuláše a čertů mají také velký respekt. Věděli jste, že biskup Mikuláš nejenže trestal, ale také spravedlivě odměňoval? A odkud vůbec tradice mikulášské nadílky pochází?

Tradice založená na skutečných událostech

Není příliš obvyklé, že české tradice mají reálný základ. Vánoce, Velikonoce nebo pálení čarodějnic jsou postavené především na legendách a pověstech. Ty nejčastěji přejímáme z křesťanství, ale například zmíněné čarodějnice a některé vánoční zvyky pocházejí ze staroslovanského pohanského náboženství. Nicméně postava Mikuláše skutečně existovala. Narodil se kolem roku 280 v řecké Lýkii do rodiny, která se živila rybolovem, nebo prodejem ryb. Záhy se stal patronem nejen rybářů, ale také námořníků, lukostřelců a hostinských. Mikuláš vynikal dobrosrdečností. Během pronásledování křesťanů římskými císaři ho několikrát věznili a mučili. Mezi lidmi proslul štědrostí a obranou nespravedlivě obviněných. Díky tomu se mezi křesťany jedná o nejuctívanějšího svatého. Biskup Mikuláš zemřel 6. prosince 345 (nebo 352). Právě proto v tento den slaví všichni Mikulášové jmeniny.

Legenda o třech věnech

Proč ale Mikuláš obchází 5. prosince rodiny s dětmi? Historikové se domnívají, že původ této tradice tkví ve jedné události z jeho života. Otec měl tři dcery, ale kvůli dluhům neměl peníze na jejich věno. Dcery tak poslal pracovat do veřejného domu, aby si na něj vydělaly. Biskup Mikuláš to viděl a otevřeným oknem hodil každé měšec s dukáty. Dcery se díky tomu mohly vykoupit ze služeb a záhy se vdaly, zatímco jejich otec se dostal do vězení pro dlužníky. Zda je tato legenda skutečná, s jistotou nikdo neví. Dala ale základ tradici, na jejíž oslavu se děti těší, ale zároveň z ní mají velký respekt.

Do balíčků dejte čokoládu i školní pomůcky

Dětem dáváme k Mikuláši drobné sladkosti a další pochutiny. Nemusí se ale jednat o balík nezdravých čokolád, sušenek nebo slaných dobrot. Při troše snahy vytvoříme kombinace, které obsahují čokoládové pamlsky i zdravé ovoce.

Pokud si nevíte rady s výběrem, pomůže vám aktuální Penny čtvrtečník. Ten obsahuje speciální akce na mikulášské dobroty a najdete v něm sladká vánoční jablka, ovocné přesnídávky a další pochutiny. V některých rodinách dostávají balíčky k Mikuláši i tatínkové nebo dědečkové. Ti ocení lahvinku něčeho ostřejšího nebo nakládané utopence v akci. Balíček ale nemusí obsahovat pouze věci k jídlu. Pořízení zimních rukavic, školních potřeb a dalších praktických věcí se stejně nevyhnete. Usnadněte si práci a dejte tyto věci do balíčku od Mikuláše. V dětských očích tak stoupne jejich hodnota – je to přece odměna za to, že byly celý rok hodné.

Čokoládová lízátka ohromí a vyjdou na pár korun

Některé levné čokolády v obchodech obsahují malé množství kakaa a nejsou zdravé. Pokud neradi pročítáte složení, udělejte si vlastní čokoládová lízátka. Potřebujete na ně pouze tři suroviny:

  • 350 g nepražených kakaových bobů,
  • 75 g třtinového cukru,
  • cukrářské dekorace dle vašich preferencí.

Boby zlehka opražte na pánvi – díky tomu se příjemně rozvoní a lépe se s nimi pracuje. Ještě teplé je vysypte do mixéru, přidejte třtinový cukr a rozmixujte. Kakaové boby se rozehřejí a získají tekutou čokoládovou konzistenci. Hotovou směs vylijte do formiček a nechte zlehka ztuhnout. Do polotuhé směsi napíchejte špejle a kuličky dozdobte barevnými posypkami. Pokud nemáte formičku na čokoládová lízátka, vylijte čokoládu na plech vyložený pečícím papírem – snadno a rychle vytvoříte domácí tabulky čokolády.

Přejeme vám krásné prožití nejen mikulášské nadílky, ale celého adventu a vánočních svátků!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat