Prostreno.cz

Benefity kompostování pro domácnost i životní prostředí

Kdo ještě nekompostuje, jako by nebyl! Kompostování vytváří dokonalé prostředí pro prosperitu dobrých mikrobů, tedy nejen to. Navzdory tomu, že je tajemstvím zdravé a plodící zahrady, zároveň výrazně snižuje finanční náklady domácnosti!

Na chviličku se zastavte a popřemýšlejte o tom, co jste měli dnes ráno ke snídani. Každé lahodné sousto, od jahod až po extra křupavou bagetu, se vrací zpět do půdy. Do té půdy, která představuje zdroj obživy. Právě o ní je třeba pečovat, ideálně kompostováním, jež poskytuje mnoho výhod pro životní prostředí, zdraví i ekonomiku. Co všechno získáte, když si konečně obstaráte kompostér nebo vyhradíte malý kousek své zahrady pro životadárný koutek?

Kompost zlepšuje přehled o výdajích domácnosti

Statistiky EU uvádějí, že v České republice se ročně znehodnotí 829 851 tun potravin, z čehož vyplývá, že na jednoho člověka připadá ročně zhruba 81 kilogramů vyplýtvaných potravin. Kompostování může poskytnout mnohem jasnější představu o tom, co vyhazujete, a je cenným nástrojem, který upravuje stravovací návyky a přispívá k šetření jídlem. Ve skutečnosti biologicky rozložitelný odpad tvoří 40–60 % komunálního odpadu. Začnete-li tedy kompostovat, vás koš si o polovinu uleví. Stejně jako vaše peněženka.

Poskytuje ekologické benefity

Organické materiály, které kompost tvoří, obvykle zahrnují různé odřezky, listí, mulč, trávu a zbytky potravin, jako je syrové a vařené ovoce, zelenina, obiloviny, vaječné skořápky, kávová sedlina a v některých případech dokonce maso a mléčné výrobky! Podívejte se na to z druhé strany. Díky recyklaci a využití domácího odpadu lze snížit uhlíkovou stopu.

Každý zahrádkář také ví, že kompost poskytuje ochranu proti chorobám rostlin až po léčbu nedostatků živin. Ve skutečnosti zlepšuje strukturu půdy tím, že do ní přidává důležité živiny, vyrovnává úrovně pH, umožňuje lepší infiltraci a zadržování vlhkosti, zároveň ji provzdušňuje. Sluší se také uvést, že kompost snižuje náklady na skládkování.

Vytváří zdravější jídlo

Kvůli erozi a rozšířenému používání chemických hnojiv a pesticidů ztratila půda po celé zemi velkou část svého obsahu živin. Zkrátka je vyčerpaná, což znamená, že budoucí potraviny, které zásobuje, nejsou tak kvalitní. Kompost díky živinám a mikrobům zvyšuje biologickou dostupnost pro kořeny rostlin a poskytuje jim dodávky všeho, co potřebují. Zkrátka a dobře, není na co čekat.

I když je kompostování trochu umění a trochu věda, určitě mu přijdete na chuť. Další dobrou zprávou je, že každou hromadu kompostu lze obnovit, takže s ní zacházejte jako se zábavným experimentem, do kterého se mohou zapojit i děti.

Zdroje: www.statistikaamy.cz, www.growensemble.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat