Prostreno.cz

Pořádek v ledničce předchází vyhazování zkažených potravin

Pokud už uklízíte v kuchyni, nezapomínejte také na prostor vaší ledničky. Občas i tam můžete najít starožitné poklady! A jen ve správně nastavené a v čistotě udržované chladničce máte jistotu, že se potraviny nebudou kazit. Jak na to?

Co mnozí možná nevědí je, že každé zařízení má různé klimatické zóny, to znamená, že teplota mezi jednotlivými oddíly se liší. Pokud máte chladničku nastavenou na doporučenou průměrnou teplotu sedmi stupňů, prostor pro zeleninu (dole) má kolem dvanácti stupňů, zatímco horní prostor má těsně pod čtyři stupně –⁠ a to je dobrý předpoklad k tomu, aby jídlo vydrželo déle. Nicméně –⁠ vejce, mléko a zelenina potřebují různé teploty chlazení, zatímco některé potraviny do ledničky nepatří vůbec.

Klimatické zóny chladničky

Jak název napovídá, přihrádka na zeleninu na dně lednice je nejvhodnější pro citlivé potraviny, jako je salát, ovoce a zelenina, protože teplota se zde pohybuje mezi 10 a 13 stupni.

V nejnižším prostoru byste měli skladovat všechny potraviny, které podléhají zkáze obzvláště rychle, jako jsou čerstvé ryby a maso, ale také uzeniny a sýry. Teplota se zde pohybuje mezi čtyřmi a pěti stupni.

Ve středním prostoru se budou dobře cítit všechny mléčné výrobky, tedy tvarohové a jogurtové pokrmy, smetana a mléko, ale také čerstvá vejce – teplota by se zde měla pohybovat ideálně mezi šesti a sedmi stupni.

V horní části je nejtepleji – mezi sedmi a deseti stupni, protože teplý vzduch stoupá nahoru. Zde je nejlepší skladovat již připravené potraviny nebo omáčky a džem.

Ve dveřích chladničky jsou také různé klimatické zóny. Zde je nejlepší vyčistit jídlo následujícím způsobem: Nápoje patří úplně dolů – kromě mléka, pro které je tam příliš teplo. Hořčice, kečup a majonéza dejte do střední přihrádky a máslo a margarín, tedy potraviny, které vydrží dlouhou dobu, najdou místo v horním prostoru.

Co do ledničky nepatří

A nakonec poznámka: Rajčata, citrony, česnek, cibule, avokádo a banány do ledničky nepatří. Tyto potraviny byste měli skladovat při pokojové teplotě, protože při nízkých teplotách nemohou plně vyvinout své aroma.

Zdroj: názory autora, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat