Prostreno.cz

Prodlužte si dobu čerstvosti malin

Maliny jsou oblíbené bobule, které chutnají samy o sobě, ale hodí se i do koktejlů, smoothies, salátů a dezertů. Víte, jak je udržet déle čerstvé?

Maliny mají mnoho prospěšných vlastností a vynikají nejen protizánětlivými účinky. Plody mohou mít různé barvy, od červené a černé nebo fialové až po zlatou. Každá barva má své složení minerálů, vitaminů a antioxidantů. Pokud si je chcete vychutnávat co možná nejdéle, podnikněte několik kroků.

Oplachování nechte až na později

Podobně jako ostatní bobule se i maliny sbírají na vrcholu zralosti – to znamená, že mají krátkou trvanlivost. Maliny roztřiďte, a pokud objevíte nějaké podezřelé (nahnilé) kusy, které obsahují vlhkost, vyhoďte je. V případě, že je nehodláte sníst hned, uchovávejte je nemyté – jakmile se se do bobulí dostane voda, rychleji se zkazí.

Suché maliny skladujte v původní nikoli ve vzduchotěsné nádobě. Ta je navržena se štěrbinami a otvory, jež umožňují proudění vzduchu. A kam s nimi? Dejte je doprostřed chladničky, kde budou viditelné a snadno dosažitelné. Vyhněte se však oblastem v zadní části své lednice. Tam je vzduch o něco méně vlhký, což způsobuje vysychání jinak šťavnatých plodů. Při správné manipulaci takto uskladněné maliny vydrží zhruba dva dny. Pokud jsou však vaše úmysly dlouhodobější, je nejlepší volbou zmrazení, třeba ve tvořítkách na led.

Po očistné koupeli je nechte nadechnout

Pamatujte, že maliny mohou být jemnější než naše ostatní bobule. Před konzumací je šetrně, opláchněte pod studenou vodou. Zatoužíte-li zvýraznit jejich přirozenou chuť, nechte je chvíli aklimatizovat při pokojové teplotě. 100 gramů čerstvých malin obsahuje 52 kcal, 0,6 gramu tuku, 12 gramů sacharidů a 1,2 gramu bílkovin.

Uvedené bobule zároveň tělu poskytují dostatečné množství vitaminů a minerálů, jmenovitě vitamin C, hořčík, vitamin B6, draslík, železo, vápník, fosfor, zinek, měď, selen a vitaminy E a K. Co se týče glykemického indexu, tak ten není velký. (Glykemický index představuje schopnost potraviny přeměnit komplexní sacharidy na glukózu neboli krevní cukr). Díky tomu jsou maliny dobrou ovocnou volbou pro lidi, kteří se snaží hladinu cukru v krvi korigovat.

Zdroje: www.fruitsandveggies.org, www.healthifyme.com, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat