Prostreno.cz

Ušetřete tak potřebnou vodu na zahradě

Majitelé zahrad a milovníci rostlin se stále více obávají, protože léta jsou stále teplejší. Nutností snížit spotřebu vody by znamenala vzdát se svého koníčku. Jak ušetřit vodu, a přesto mít krásnou zahradu?

Teploty rok od roku stoupají. Vysychají celé regiony, protože srážky klesají a hladina podzemní vody klesá. Voda stává vzácnou komoditou, kterou je třeba šetřit. Milovníci zahrad vidí svůj zelený koníček v ohrožení, protože jak se má květinám, zelenině nebo ovoci dařit bez vody? Máme pro vás sedm chytrých tipů, jak hospodařit s vodou na zahradě, na balkoně a terase, abyste přežili období sucha.

Snižte odpařování

Na slunných místech se voda odpaří a k rostlinám se tak nedostatečné v dostatečné míře. Je proto důležité snížit odpařování. Stromy poskytují stín a ochlazují zem a vrstva kůrového mulče má podobné účinky – zabraňuje zahřívání a vysychání podložní půdy.

Rozbijte povrch

Čím kypřejší půda bude, tím více vody při dešti bude moci prosáknout dovnitř, a živit tak rostliny od kořenů.

Zlepšete půdu

Pokud do půdy přidáte jíl nebo humus, zpřístupníte dešťovou vodu v horních vrstvách půdy déle. U hrnkových rostlin přebírá tento úkol vrstva keramzitu.

Upravte výběr rostlin

Půdní pokryvy se rozprostírají po zemi a v krátké době kolonizují otevřené plochy. Svým stínícím a chladivým účinkem zadržují vlhkost v půdě. Přeměna ve skalku má také smysl, protože sukulenty zadržují hodně vody a nevyžadují příliš velkou zálivku.

Minimalizujte trávníkový povrch

Trávníky potřebují k ideálnímu růstu hodně vody, proto byste měli na zahradě snížit jejich podíl. Pokud se bez trávníku neobejdete, vysejte druh, který snese horko a sucho. Pomůže také draselné hnojivo, které reguluje vodní rovnováhu.

Používejte dešťovou vodu

Zachytit dešťovou vodu je jedním z nejdůležitějších úkolů zahradníků. Je zdarma a díky své hodnotě pH a nízkému obsahu vápna je pro zavlažování ideální. Střechy altánů, skleníků nebo přístřešků vám mohou pomoci naplnit sudy nebo kádě a přečkat období sucha.

Zalévejte správně

Zalévání v časných ranních nebo pozdních večerních hodinách šetří vodu, protože nižší teploty zabrání rychlému odpařování. Ideální je však závlaha přímo u kořenů – například zabudovanými hliněnými nádobami, které uvolňují vodu osmózou.

Zdroj: www.freundin.de/lifestyle-wasser-sparen-garten-sommer





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat