Prostreno.cz

Nejúčinnější vitaminy a doplňky pro růst vlasů

Kdo by nechtěl mít dlouhé, husté a pevné vlasy? Jedině blázen! Problém je, že množství a kvalitu vlasů ovlivňuje především dědičnost, ale to neznamená, že si nemůžete pomoci vitaminy a doplňky stravy. Které patří k těm nejúčinnějším?

Dermatologové hlásají, že s pomocí některých vitaminů a minerálů, jako je vitamin A, vitaminy skupiny B a zinek, vitamin C, biotin, železo a omega-3 mastné kyseliny, lze některé problémy s vlasy, kupříkladu snížený růst, podpořit.

Vyvážená strava jako základ

Dobře vyvážená strava je prvním klíčovým prvkem ke špičkovým vlasům. Ke zdrojům vitaminu A patří mléko, vejce, jogurt, sladké brambory, mrkev, špenát, dýně a kapusta. S vitaminem A to ale nepřehánějte, příliš velké množství může naopak způsobit vypadávání vlasů. Doporučená denní dávka je 700 mikrogramů pro ženy a 900 mikrogramů pro muže.

Bez vitaminů B a C to nepůjde

Vitaminy skupiny B i zinek hrají roli ve zdraví vlasových folikulů, přičemž „béčka“ jsou užitečná při tvorbě červených krvinek. Vitaminy skupiny B najdete v potravinách, jako jsou mořské plody, celozrnné výrobky a tmavá listová zelenina. Pokud jde o zinek, tak tento minerál se nachází v hovězím mase, čočce, ústřicích a špenátu.

Možná už víte, že vitamin C pomáhá bojovat proti volným radikálům, které přispívají ke stárnutí vlasů a blokují jakýkoli růst. Céčko je zároveň vitaminem životně důležitým pro tvorbu kolagenu, jež pečuje o kvalitu pleti, vlasů i nehtů.

Přidejte železo i omega-3 mastné kyseliny

Železo využívají červené krvinky k přenosu kyslíku. Železo je ale také klíčové pro růst a zdraví pramenů. Pokud jíte červené maso méně než dvakrát nebo třikrát týdně, zvažte doplněk stravy právě s obsahem železa. K potravinám, jež ho obsahují, patří tmavá listová zelenina a luštěniny, kupříkladu čočka, tofu a fazole.

Nezapomínejte ani na přísun omega-3 mastných kyselin. Omega-3 se přirozeně vyskytují ve lněném semínku a korýších, ale najdete je i v rybím tuku. Přijde vám, že je toho nějak moc? Nestíháte přijímat „béčka“, „céčko“ ani další živiny? Pak vám multivitamin z lékárny může pomoci překlenout vaši mezeru ve výživě. Poraďte se s lékárníkem o produktu, jež obsahuje všechny látky potřebné pro růst a kvalitu vlasů a vytrvejte v jeho užívání.

Nejdůležitější faktor ze všech 

Úspěch používání doplňku nebo produktu závisí více na délce vypadávání vlasů než na čemkoli jiném. Lidé, kteří ztrácejí vlasy pouze dva nebo tři roky, mají větší pravděpodobnost, že zaznamenají znatelné výsledky, než ti, kteří odstraňují chomáče vlasů z odtokového sítka vany 10 nebo 20 let.

Zdroje: www.health.clevelandclinic.org, www.prevention.com, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat