Prostreno.cz

Rehydratace suché pleti v pohodlí domova

Dlouhé, horké koupele, příliš rázné drhnutí pleti ručníkem, špatné zimní počasí i nedostatek přirozených olejů v pokožce vinou stárnutí. Důvodů, proč je kůže vysušená, existuje hned několik. Naštěstí stejně jako opravných prostředků. Využijte med i kokosový olej!

Když je nouze, pleť svědí, pne a objevují se na ní suché šupinky, můžete se místo komerčních produktů rozhodnout pro alternativní prostředky. Pokud však trpíte chronickými kožními onemocněními, jako je růžovka, psoriáza a cystické akné, poraďte se s dermatologem. Jinak máte volnou ruku. Aplikujte níže uvedené přírodní dary a rehydratujte svoji pleť v pohodlí domova.

Olivový olej

Pakliže potřebujete ultra rychlou porci hydratace, naneste na pleť extra panenský olivový olej coby alternativu k vašemu hydratačnímu krému. Olivový olej obsahuje vitamin E, antioxidanty, skvalen a další látky (1), které opravují poškozenou pokožku. Komedogenita „oliváče“, tedy to, jak moc ucpává kožní póry, je však na stupnici dvě až tři z celkových pěti, proto to nemusí být dobrá volba pro pleť se sklonem k akné. Olej přitom nemusíte nanášet přímo, lze jej zašlehat do krému či pleťové masky.

Avokádo

Domácí maska ​​z avokáda představuje další přirozený způsob, jak zklidnit suchou pokožku. Je plná antioxidantů a probiotik, které pleť podporují a propůjčují jí zdravý lesk. Zkombinujte ½ avokáda se ¼ šálku čistého řeckého jogurtu, který může zlepšit texturu pokožky díky obsahu kyseliny mléčné, přidejte kapku manukového medu a 1 lžičku kurkumy, jež má protizánětlivé účinky. Směs naneste na čistou pokožku a před opláchnutím nechte působit 5 až 10 minut. Pokud jde o druhou polovinu avokáda, snězte ji!

Vědci zjistili, že lidé, kteří jedli avokádo každý den jako součást svého jídelníčku, měli větší množství střevních mikrobů, jež rozkládají vlákninu a produkují metabolity podporující zdraví střev (2).

Přírodní peeling z kokosového oleje a cukru

Chcete-li ošetřit odumřelé kožní buňky a probudit pokožku k životu, připravte si jemný domácí cukrový peeling. Postačí vám k tomu 1 šálek hnědého nebo krystalového cukru a ½ šálku kokosového oleje. Můžete přidat i esenciální olej, kupříkladu levanduli.

Peeling jemně vtírejte do pokožky po dobu až 30 sekund, poté jej smyjte vlažnou vodou. Akorát pozor, fyzická nebo mechanická exfoliace tohoto typu nemusí být vhodná pro všechny typy pleti. Peeling nedělá dobře podrážděné, aknózní nebo citlivé pokožce zejména na obličeji. Tam je totiž kůže mnohem jemnější než ve zbytku těla.

Kokosový olej jako noční zábal

Kokosový olej jako takový je oblíbenou domácí léčbou pro vlasy a pokožku (3). Hodí se na popraskané paty a ruce, proto jej aplikujte zejména na tyto části, natáhněte si silné ponožky nebo nelatexové rukavice a jděte spát.

Prostě med

Med má změkčující a zvlhčující účinky a také se považuje za alternativní léčbu různých kožních onemocnění, včetně dermatitidy, psoriázy a lupů (4). Med, zejména ten manukový, je přirozeně antimikrobiální, udržuje postiženou oblast vlhkou a má hustou konzistenci, která funguje jako bariéra proti infekci. Nejlepších výsledků dosáhnete nanesením medu v malých množstvích. Před opláchnutím nechte několik minut působit.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7023406/, (2) www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201215175758.htm, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6335493/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5661189/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat