Prostreno.cz

Muškátový oříšek se hodí i na pleť

Historicky se strouhaný muškátový oříšek používal jako kadidlo. Dnes se o něm ví, že je přítelem pokožky, se kterou dělá divy. Proč ho smíchat s kokosovým mlékem a citronovou šťávou?

Koření muškátový oříšek (Myristica fragrans) má výraznou štiplavou vůni a teplou, lehce nasládlou chuť. Uplatňuje se při dochucování mnoha druhů pečiva, cukrovinek, pudinků, brambor, masa, uzenin, omáček, zeleniny i nápojů jako je vaječný koňak. Muškátový oříšek je pokladnicí živin, a to včetně vitaminů B1 a B6, kyseliny listové, mědi, železa, hořčíku a manganu. Zároveň patří k zásobárnám antioxidantů a fenolických sloučenin, a proto zlepšuje zdraví vlasů i pokožky. V čem se na něj můžete spolehnout?

Pomáhá při hyperpigmentaci

Muškátový oříšek bojuje s hyperpigmentací a zabarvením pokožky způsobeným hormonálními změnami v těle, stárnutím, léky, vystavením ultrafialovým paprskům slunce a podobně. Muškátový oříšek můžete použít k potlačení tohoto efektu přidáním do pleťových masek a peelingů, nebo dokonce konzumací přímo ústy. Pro účinné výsledky jej zkombinujte s citronovou šťávou.

Uplatňuje se jako peeling

Muškátový oříšek je plný antioxidantů a přírodních živin, které pomáhají při exfoliaci pokožky. Udělejte si obličejovou masku z muškátového oříšku pomocí medu, jedlé sody, hřebíčkového oleje a citronové šťávy. Smíchejte všechny ingredience dohromady, vytvořte pastu, tu naneste ji na obličej, proveďte pár krouživých pohybů a nechte 10 minut působit.

Tónuje

Muškátový oříšek pomáhá předcházet změně barvy pokožky. Odstraňuje jakoukoli formu textury – vyvýšené hrbolky, tmavé skvrny, jizvy po akné a další nesrovnalosti. Při těchto potížích ho spárujte s kokosovým mlékem. Díky této kombinaci bude pleť sjednocená.

Bojuje proti stárnutí

Muškátový oříšek oddaluje známky předčasného stárnutí. Opět je v této souvislosti nutné vyzdvihnout účinky antioxidantů, jež pomáhají zvyšovat produkci kolagenu. Obličejový zábal proti stárnutí si můžete opět vytvořit doma, a to doslova za minutu. Použijte muškátový oříšek, jogurt a med. Naneste na celý obličej a nechte působit 30 minut. Pro efektivní výsledky aplikujte dvakrát týdně. V pravidelnosti je síla!

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5222521/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9541156/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat