Prostreno.cz

Papáju nejezte, nechte ji svým vlasům a pleti

Po zimě vám chybí něco šťavnatého, barevného a veselého? Z oddělení s tropickým ovocem si odneste papáju. Tohle všechno umí s pletí a vlasy!

Papája, vědecky známá jako Carica papaya, původně byla vyšlechtěna v Jižní Americe, ale dnes je populární po celém světě. A to i přesto, že ji někteří považují za „slizkou a kluzkou“. Tohle jí ovšem člověk rád odpustí. Zvlášť, když ví, že papája má zdravotní i kosmetické účinky.

Papája na pokožku

Vytrvalá dvoudomá rostlina připomínající palmu, která dorůstá až deset metrů, léčí suchou pleť a pomáhá při omlazení a exfoliaci odumřelých kožních buněk. Lahodná a jemně lososově zbarvená dužnina papáje je po smíchání s medem skvělým prostředkem pro pokožku s přetrvávajícím akné.

Vzhledem k tomu, že dužina bývá zásaditá, po spojení s přírodním čisticím prostředkem, medem, působí jako dokonalý detoxikační zábal. Absorbuje nečistoty, krotí černé tečky, udržuje optimální pH a pomáhá redukovat skvrny a jemné linky.

Enzym papain přítomný v tomto tropickém ovoci pokožce dodává svěží vzhled, podporuje hojení a také zvyšuje sekreci kolagenu. (Kolagen je primární složkou pleti, jež udržuje pokožku zdravou a zvyšuje její elasticitu.) Celé to ale není pouze o dužině.

Pokud máte otevřené póry, můžete si obličej potřít čerstvou šťávou z papáji. Ta „spolkne“ přebytečný maz a nečistoty. V případě, že potřebujete pleť spíš zesvětlit, zkuste další fígl. Namočte odličovací tampony do šťávy z papáje, přiložte je na obličej a nechte 20 minut působit.

Papája na vlasy

Papája obsahuje kyselinu listovou, která pomáhá při cirkulaci krve v pokožce hlavy a tím stimuluje růst vlasů. Smíchejte dužinu z papáje se semínky papáje a vytvořte pastu. Poté ji aplikujte pouze na pokožku hlavy. Po třiceti minutách si hlavu umyjte jemným šamponem. Zdá-li se vám, že je vaše pokožka hlavy příliš suchá, použijte dužinu z papáje rozmačkanou s pěti lžícemi tvarohu. Tato vlasová maska účinně vyživí pokožku hlavy, díky čemuž budou vaše vlasy lesklejší. Papája má navíc protiplísňové schopnosti, a proto bojuje proti všem neduhům souvisejícím se suchostí pokožky hlavy.

Zdroje: www.vanitynoapologies.com, www.asterhospitals.in, www.wikipedia.or





Celkem 1 komentářů

Libuš
09.04.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat