Prostreno.cz

Přírodní prostředky k zesvětlení jizev

Jaro je tady a s ním pomalu přichází sezóna odhalené kůže. Že se za tu svoji stydíte, protože ji „zdobí“ nějaká ta jizva? Do léta ji stihnete zredukovat. Stačí si připravit jedlou sodu nebo aloe vera!

Navzdory tomu, že jizvy mohou být docela nápadné, někdy negativně ovlivňují vlastní sebevědomí. Patříte k těm, komu stopy po úrazech a zraněních způsobují noční můry? Berte to tak, že zjizvená tkáň je přirozenou součástí procesu hojení, kterému můžete pomoci – šetrně. Jak a čím?

Aloe vera

Sukulent aloe vera je běžnou součástí domácí lékárničky. Pokud jej nemáte, poohlédněte se v nejbližším zahradnictví nebo supermarketu. Obvykle se dá sehnat okolo 80 korun českých. Rozřízněte list a aplikujte čirý gel na jizvy jemnými krouživými pohyby. Po asi 30 minutách gel opláchněte studenou vodou. Pro zlepšení vzhledu jizvy opakujte tuto praxi jednou ráno a jednou večer.

Vitamin E

Nalijte kapsli vitaminu E (k dostání v lékárnách) na jizvu a několik minut masírujte. Tento postup opakujte několikrát denně.

Jablečný ocet

Připravte si roztok smícháním několika lžic destilované vody s jednou lžící jablečného octa. Do roztoku ponořte vatový tampon, umístěte jej na potřebná místa a zakryjte náplastí. Po několika minutách smyjte.

Levandulový esenciální olej

Přidejte tři kapky levandulového esenciálního oleje do asi tří polévkových lžic extra panenského olivového oleje. Touto směsí masírujte jizvu po dobu pěti minut. Nechte olej na místě 30 minut, poté následuje oplach.

Med

Jizvu potřete medem a přes noc překryjte náplastí. Ráno med smyjte a večer postup opakujte – do zlepšení stavu.

Kokosový olej

Kokosový olej mírně zahřejte, aby se rozpustil. Jizvu masírujte olejem po dobu 10 minut a následně opláchněte. Praktikujte dvakrát denně.

Jedlá soda

Jak může jedlá soda pomoci s odstraněním jizev? Vyrovnává pH pleti, působí jako přírodní exfoliátor a odstraňuje odumřelé kožní buňky. Pomocí dvou dílů vody a jednoho dílu jedlé sody vytvořte pastu. Tu aplikujte na postižené místo a po minutě důkladně opláchněte.

Citronová/limetková šťáva

Kyselé vlastnosti citronové nebo limetkové šťávy pomáhají odstranit odumřelé kožní buňky podél jizvy a mohou zmírnit zarudnutí nebo vzhled jizev. Šťávu nechte několik minut působit, poté ji (jako v ostatních případech)) smyjte. V případě, že s domácími prostředky nejste spokojeni, poraďte se se svým lékařem, který vám pravděpodobně navrhne laserovou terapii.

Zdroje: www.sprsi.com, www.livenobs.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat