Prostreno.cz

Očistná střevní kúra pro větší pohodu

Zdravé střevo výrazně přispívá k pohodě a udržuje tělo v kondici, dlouhodobě navíc prospívá i imunitnímu systému. Ministřevní kúra dodá důležitému trávicímu orgánu dostatek pozornosti, aby mohl plně rozvinout svou sílu. A jak to funguje?

Střevo je centrem imunitního systému, využívá složky potravy a pomocí neporušené střevní flory zabraňuje přemnožení patogenními bakteriemi. Pokud je střevo zdravé, je to pro tělo nesmírně užitečné. Stres, nevyvážená strava a celkově nezdravý životní styl mají naopak nepříznivý vliv na střevní prostředí.

Ale nepropadejte panice: Pomocí mini střevní kúry můžete udělat něco dobrého pro střeva a střevní flóru rychle a způsobem vhodným pro každodenní použití. Dopřejte si střevní kúru o víkendu a těžte ze zlepšené pohody hned na začátku nového týdne.

Vhodné nápoje

Během mini střevní kúry je důležité dostatečně pít. Zaměstnáte tak svá střeva, povzbudíte trávení a pomůžete orgánu vylučovat použité složky potravy. Zdraví dospělí by měli denně vypít asi dva až tři litry nekalorických nápojů. 

Vhodné jsou zejména neperlivé vody, minerální vody a neslazené bylinkové a ovocné čaje. U černého a zeleného čaje pozor: Oba obsahují kofein a ten by zase mohl mít negativní vliv na kolonizaci dobrých bakterií ve střevě. Také káva je proto během ministřevní kúry nežádoucí stejně jako alkohol.

Více vlákniny, méně stresu

Vyřaďte ze svého jídelníčku cukr, sladkosti, hotová jídla a tučná jídla, která zbytečně zatěžují střeva. Místo toho se během střevní kúry spolehněte na probiotika a prebiotika ve stravě.

Probiotika obsahují živé mikroorganismy, které mimo jiné posilují bariérovou funkci střeva a mohou nás tak chránit před choroboplodnými zárodky. Mezi vhodné probiotické potraviny pro mini střevní kúru patří jogurty, podmáslí, kefír, kombucha, miso, kváskové nápoje a fermentované potraviny včetně kysaného zelí.

Prebiotika jsou nestravitelné složky potravy nazývané dietní vláknina. Vyskytují se hodně v zelenině, jako je čekanka, topinambur, artyčoky, stejně jako celozrnné produkty, lněné semínko a banány.

Probiotika a prebiotika by měla být na jídelníčku každý den, aby ministřevní kúra fungovala a tělu co nejlépe prospívala – čistě jako salát, do polévek, jako příloha nebo jako šťáva,

Malá pauza pro střeva

Dopřejte svým střevům během kúry přestávky v jídle. Tyto doby odpočinku umožňují střevům odpočinout si, umožňují nerušený průběh důležitých samočisticích programů a dávají orgánu čas na regeneraci. Mezi jednotlivými jídly byste tak měli dodržovat čtyřhodinová přestávka.

Zdroj: názor autora - celý článek





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat