Prostreno.cz

Domácí výroba minerální vody je zcela jednoduchá

Domácí minerální vodu? Ano, tu mít opravdu můžete! Vystačíte si s pouhými pár ingrediencemi a chvilkou času. Není to lákavá výzva?

Ceny potravin neustále rostou a řada lidí si chtě nechtě musela „utáhnout opasek“. Ještě nedávno jste si pokaždé z obchodu přinesli minerální vodu, ale dnes nad její cenovkou nevěřícně kroutíte hlavou a už jen z principu ji oželíte? Jaká škoda, že?

Dávka zdraví skrytá v pitném režimu

Taková minerální voda, to je hodně zdravý nápoj. Jak již napovídá její název, obsahuje minerály, které jsou pro tělo a jeho fungování nesmírně důležité. Není tedy nijak překvapivé, že se její konzumace dává do souvislosti se snížením hladiny škodlivého cholesterolu, normalizací tlaku, úpravou porouchaného trávení, neutralizací žaludeční kyselosti i zvýšenou hustotou kostí (1). Už si tento elixír zkrátka nemůžete dovolit? A nenapadla vás třeba domácí výroba? Nejde o žádnou složitost. Tady je manuál krok po kroku!

Nejdřív filtr, potom soda

Vlastníte filtrační konvici? Pokud ano, je to velká výhoda. Vodu z kohoutku takto přefiltrujte, čímž ji zbavíte nečistot, chlorového zápachu a případně i těžkých kovů. Dalším krokem je přidání jedlé sody, a to v poměru asi 1/8 čajové lžičky na jeden litr vody. Sypký hydrogenuhličitan sodný, který stojí opravdu jen pár korun, dodá sodík. Ten pomáhá léčit různé stavy, a to včetně zácpy, nadýmání, pálení žáhy, a dokonce i revmatoidní artritidy (2). Co dál?

Chce to trochu soli. Té epsomské

Teď je na řadě další ingredience. Je jí epsomská sůl, která zafunguje jako dezinfekční prostředek chránící před bakteriálními útoky. Její potřebné množství je stejné jako v případě výše zmíněné jedlé sody. Tento přídavek v podstatě zvýší čistotu již přefiltrované vody (3). Poslední přísadou je hydrogenuhličitan draselný, který pohodlně seženete na internetu. Tento základní minerál udržuje zdraví srdce a do značné míry snižuje riziko infarktu (4). Opět bohatě stačí 1/8 čajové lžičky. Nyní zbývá už jen vodu promíchat a vytvořit z ní sodu. Vidíte, vůbec to není tak složité, jak jste si možná mysleli!

Zdroje: (1) www.svalbardi.com/blogs/water/mineral-benefit, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6319065/, (3) www.stylecraze.com/articles/how-to-make-mineral-water-at-home/, (4) www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/HYPERTENSIONAHA.109.147488





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat