Prostreno.cz

Odpadkový koš si také zaslouží očistnou péči

Samozřejmě, že své odpadky vynášíte se železnou pravidelností, ale pečujete i o samotný odpadkový koš? Postupujte podle těchto jednoduchých kroků, abyste odstranili nepříjemné pachy!

Každý typ odpadkové „nádoby“ vyžaduje nějakou běžnou údržbu, od velkého koše v kuchyni až po maličký odpadkový koš pod vaším pracovním stolem. Dobrou zprávou je, že pravděpodobně máte po ruce vše, co potřebujete k řádnému čištění odpadkových košů, které by ideálně měly svěže vonět – a příjemně vypadat.

Jak často se o odpadkový koš vlastně starat?

Měsíčně? Týdně? Váš rozvrh úklidu odpadkového koše může záviset na počtu lidí (a domácích mazlíčků) ve vaší domácnosti. Hodně záleží na tom, zda máte miminka nebo malé děti, jak často vy a vaši spolubydlící vaříte a zda vaše domácnost patří k těm, které preferují třídění odpadu.

Dobrým a udržitelným pravidlem však je čistit odpadkový koš aspoň jednou měsíčně, popřípadě častěji (to když koš zapáchá nebo na něm jsou skvrny). To bývají výmluvné známky toho, že se v odpadkovém koši či na něm nahromadily bakterie, choroboplodné zárodky a další nežádoucí látky, které se mohou šířit po celém domě. Co se týče konkrétních materiálů, nerezové odpadkové koše jsou na údržbu náročnější, ale to spíše z estetického hlediska. Vnější strana těchto typů nádob potřebuje trochu vyleštit suchým mikrovláknem, jež zbavuje otisků prstů, šmouh a skvrn.

Co je k čištění potřeba?

Připravte si dezinfekční ubrousky, saponát na nádobí, ručníky z mikrovlákna, jedlou sodu a kartáček. Když je čas vyčistit odpadkový koš, začněte tím, že z koše odstraníte sáček a všechny ostatní nečistoty. Následně otřete vnitřek a vnější část odpadkových košů dezinfekčními ubrousky, abyste odstranili všechny zbytky jídla. Poté koš umyjte roztokem saponátu a vody a na odolné skvrny přizvěte kartáček, který zajistí hloubkové čištění. (V tomto směru pomůže i pasta vyrobená ze stejných dílů vody a jedlé sody.)

Koš nezapomeňte důkladně osušit

Před umístěním nového pytle na odpadky je důležité se ujistit, že váš odpadkový koš byl důkladně vysušen, protože vlhké oblasti mohou vést k nahromadění plísní a vzniku dalších skvrn a zápachu. Pokud je slunečný den, koš opláchněte hadicí a nechte ho vyschnout na balkoně nebo na terase. Pakliže tuto možnost nemáte, vystačíte si s čistými utěrkami z mikrovlákna.

Jak ochránit odpadkový koš před zápachem?

Existuje spousta způsobů, jak eliminovat zápachy, i když máte dům plný miminek, domácích mazlíčků nebo vášnivých domácích kuchařů. Najděte si svůj vlastní způsob likvidace odpadu nebo tekutých potravin. Prošlé mléko nejprve vylijte do dřezu, než karton vyhodíte, krabičku od rybiček v oleji zabalte do jednorázového nákupního sáčku a podobně. Je také klíčové zakoupit správnou velikost pytlů a sáčků do koše. Zabráníte tak tomu, že částice jídla padnou na dno nebo se že použité ubrousky přilepí na stěny koše.

Zdroje: www.southernliving.com, www.cleanmyspace.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat