Prostreno.cz

Chyby při vaření mražené zeleniny

Vždy existuje riziko, že při vaření mražené zeleniny děláte několik běžných chyb, které z obsahu balíčku udělají kašovité a rozvařené „cosi“ bez chuti. Vyhněte se těmto běžným pastím!

Mražená zelenina je součástí odlehčeného jídelníčku i nutričně hutných jídel. Ne vždy se s ní však zachází správně. Jakých omylů se pravděpodobně dopouštíte i vy?

Je vaření nutné? Nikoli!

Tepelná úprava není nezbytná. Mražená zelenina se dá jíst tak, jak je – nepotřebujete žádný hrnec, pánev ani mikrovlnnou troubu. Je to stejné jako u mraženého ovoce. To taky nevyžaduje tepelně „poladit“. Hrášek, kukuřici nebo třeba mrkev stačí rozmrazit při pokojové teplotě a přidat do salátu. Nic víc, nic méně. Jíst syrovou zeleninu ve skutečnosti zvyšuje její nutriční hodnotu a šetří to čas. Naproti tomu vystavení vysokému teplu živiny, kupříkladu vitamin C, znehodnocuje.

Rozmrazování veškeré mražené zeleniny

Ani tento krok není vždy nutný, nicméně záleží na tom, co vaříte. Protože se obvykle jedná o malé kousky zeleniny, stačí obsah sáčku nechat rozmrazit při pokojové teplotě, jak již bylo uvedeno. Pokud zeleninu hodíte na pánev, dáte ji do páry, blanšírujete, restujete a podobně, jedná se o rychlý proces. Jakmile zelenina dosáhne vnitřní teploty 55 stupňů Celsia, je připravená ke konzumaci. Co se týče bylinek, tak u těch pozor.

Ve zmrazeném stavu bylinky mohou být skvělým zvýrazňovačem chuti, ale nelze je rozmrazit a poté použít – během procesu zmrazování ztrácejí svou strukturu, takže je nezapomeňte přidat přímo do horkých jídel, jako jsou polévky, omáčky a vařené těstoviny. U některých druhů zeleniny, jako je brokolice nebo paprika, máte možností více. Tyhle laskominy se naopak dají rozmrazit a poté znovu ohřát, aniž by ztratily svou celistvost.

Nepřihlížení k velikosti kusů

Zmrazená zelenina se může lišit dobou vaření, takže nepředpokládejte, že se všemi druhy lze zacházet stejně. U menších kousků nebo tenčích a měkčích potravin je vaření bleskovější, nicméně u potravin, jako je tykev nebo velké kusy zeleniny, času potřebujete o něco víc. Je také užitečné k potravinám, jako je hrášek nebo kukuřice, přidat kapku vody – tepelná úprava je pak rovnoměrnější.

Zdroje: www.allrecipes.com, www.thespruceeats.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat