Prostreno.cz

Správné skladování kupovaných hub

Pro houby nemusíme chodit jenom do lesa, vždyť „rostou“ i v obchodních řetězcích. Jak je skladovat poté, co narušíte jejich původní obal? Pro delší trvanlivost využijte papírový sáček!

Ta pravá a dlouho očekávaná sezona ještě nezačala, takže kdo má chuť na houbové speciality, ten holt musí navštívit supermarket. Tam jsou tyto poklady k mání celoročně! Nad neomezenou dostupností mohou zajásat nejen chuťové buňky, ale i pilíře podporující lidské zdraví. Jak moc?

Málo kalorií, o to víc vitaminů a minerálů 

Houby možná nevypadají kdovíjak atraktivně – tedy alespoň některé, ale nelze jim upřít, že prospívají od hlavy až k patě. Samozřejmě jde jen o jedlé druhy! Věděli jste, že ať už jsou s kloboukem či bez něj, snižují riziko rakoviny? Nebo že napomáhají při regulaci škodlivého cholesterolu, zatímco chrání mozek před ohrožujícím poškozením, příznivě ovlivňují pohodu střev a posilují obranyschopnost (1)? Nespornou výhodou je pochopitelně i kulinářská všestrannost, neboť jsou výborné pro přípravu polévek, hlavních jídel, předkrmů, pomazánek a salátů, přičemž se dají vařit, smažit, dusit, zapékat, grilovat a různě nakládat. Jediné drobné negativum hub je, že se poměrně rychle kazí, proto bychom je měli zpracovat co nejdříve. Jak je správně skladovat, aby vydržely v kondici, než na ně přijde řada?

Papírový sáček jako skvělá vychytávka

Když si koupíte balené houby v obchodě, díky jejich původnímu obalu se okamžitého vlhnutí obávat nemusíte. Platí to ale jen do chvíle, než je poprvé otevřete. Co když je nespotřebujete všechny? Pak ty zbylé rozhodně nemyjte a vložte do papírového sáčku, který pro všechny případy lze ještě vystlat papírovou kuchyňskou utěrkou (2). Sáček není třeba nijak uzavírat, protože proudění vzduchu celý obsah udrží v suchosti, což je tady zásadní. Takto se doporučuje zacházet s houbami celými i krájenými, přičemž se dá počítat s tím, že vám v dobrém stavu vydrží až jeden týden. Pokud je místo lednice přece jen chcete šoupnout do mrazáku, pochopitelně můžete. Myslete ale na to, že se následné rozmrazení trochu podepíše na chuti i textuře, proto tyto houby raději využijte jen do omáček a polévek.

Zdroj: (1)www uclahealth.org/news/7-health-benefits-of-mushrooms, (2) www.realsimple.com/how-to-store-mushrooms-7373327





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat