Prostreno.cz

Bylinky, které přitahují včely, motýly i ptáky

Bylinky se obvykle používají pro kulinářské a léčebné účely, ale některé z nich jsou atraktivní i pro včely, motýly i ptáky. Kterými druhy je nesmírně potěšíte?

Ve vědeckém časopise Biological Conservation se objevila zpráva, že ve světě nezadržitelně ubývá hmyzu, což může vést ke katastrofickému kolapsu ekosystémů. Situace je taková, že hmyz mizí osmkrát rychleji než savci, ptáci a plazi. Je třeba ho podporovat, tohle mu na své zahradě nechte!

Andělika lékařská

Angelica archangelica je vysoká bylina milující stín, jejíž stonky se kandují. Brzy kvetoucí a na nektar bohatá andělika je životně důležitým zdrojem potravy pro rané včely a pestřenky (lidově nazývané vosičky). Její semena si na podzim dopřávají také ptáci.

Brutnák lékařský

Borago officinalis je atraktivní rostlina s chlupatými listy, které mají lehce okurkovou příchuť. Krásné květy lze použít pro ozdobu nápojů nebo salátů, ale především fungují jako magnet pro opylovače, jako jsou včely, motýli a pestřenky.

Levandule

Lavandula angustifolia je jednou z nejlepších rostlin k pěstování pro přilákání včel a motýlů. Na výběr jsou stovky druhů a kultivarů, které od května do září produkují atraktivní vonné květy.

Kopřivy

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je jednou z nejdůležitějších původních rostlin, jež podporuje více než 40 druhů hmyzu.

Šalvěj

Salvia officinalis bývá známá pro výraznou chuť svých listů. Její drobné modré květy poskytují nektar a pyl převážně pro včely a motýly.

Tymián

Thymus vulgaris, slunce milující vytrvalá trvalka, se používá k dochucení dušených pokrmů, salátů a omáček. Fialové květy tymiánu přitahují včely a motýly.

Kozlík lékařský

Valeriana officinalis od poloviny do pozdního léta kvete sladce vonícími a světle růžovými květy. A právě ty jsou zdrojem nektaru a pylu pro včely, motýly a pestřenky.

Fenykl

Pokud se nechá kvést, tak je Foeniculum vulgare doslova hostinou pro pestřenky. Semena zajišťují potravu ptákům.

Lesní jahody

Jahodník obecný (Fragaria vesca) produkuje bílé květy, které jsou oblíbené hlavně u včel. Ptáci si pochutnávají na malých, sladkých plodech.

Kmín kořenný

Carum carvi je odolná dvouletka s peříčkovými, jasně zelenými listy. Na začátku léta vytváří drobné shluky krémově bílých květů, které přitahují řadu opylovačů, a to včetně včel a motýlů.

Zdroje: www.sciencedirect.com, wwwgardensworld.com, www.wikipedia.org





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat