Prostreno.cz

Zdravé grilování začíná výběrem správného masa

Když konečně přijde teplé počasí, není lepší způsob oslavy než rozdělat gril a uspořádat grilování. Grilování bylo vždy považováno za zdravý způsob přípravy pokrmů, protože přímý žár při přípravě pokrmů v sobě uchovává přirozenou chuť a šťávy.

Léto je skvělým obdobím, kdy můžete rozdělat gril a pochutnat si na lahodných grilovaných pokrmech. Pokud se však snažíte jíst zdravě, grilování může být často plné nezdravých přísad. Pokud však chcete grilovat zdravěji, přinášíme vám několik tipů. 

Výběr správného masa

Místo tučných hamburgerů nebo klobásek volte libové bílkoviny, jako je kuřecí, krůtí nebo tofu. Chcete-li dále omezit kalorie a nasycené tuky, volte tenké kousky masa, které nebudou vyžadovat hodiny přípravy na grilu. Skvělým zdrojem zdravých bílkovin jsou také ryby jako losos a tuňák. Tyto libové bílkoviny jsou nejen zdraví prospěšné, ale při grilování jsou také chutné.

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina je skvělou alternativou masa a lze ji stejně snadno grilovat. Sladké brambory, papriky, cibule, cukety, houby a rajčata patří k nejoblíbenějším druhům zeleniny připravované na grilu. Skvělou volbou je také lilek, chřest a kukuřice na klasu. Aby byla tato zelenina zdravá, snažte se vyhnout přidávání másla nebo omáčky. Přirozená chuť zeleniny se projeví, když se připraví na grilu.

Přílohy

Jednou z nejlepších částí grilování jsou přílohy. Místo nezdravých možností, jako jsou hranolky, zkuste zvolit zdravější alternativy, jako je zeleninový těstovinový salát, grilované ovoce nebo pečené brambory. Pokud hledáte něco jedinečnějšího, přemýšlejte o mezinárodních chutích, jako je tabbouleh nebo saláty inspirované asijskou kuchyní. Všechny tyto přílohy jsou dokonalým doplňkem k jakémukoli druhu grilovaného jídla. 

Nápoje

Nakonec nezapomeňte na nápoje! Místo sladkých limonád a hotových koktejlů zkuste zvolit přírodnější nápoje, jako je ledový čaj, ovocné koktejly nebo klasický melounový džus. Tyto nápoje jsou mnohem méně kalorické a obsahují spoustu vitaminů a minerálů. 

Zdravé grilovací menu

Při sestavování zdravého grilovacího menu je důležité mít na paměti, aby obsahovalo dostatek zeleniny a ovoce. Nejenže vám prospívají, ale jsou také ideální pro grilování. Napíchněte na špíz celá rajčata, papriky a cibuli a potřete je bylinkami a kořením, zálivkou nebo citronovou šťávou. Můžete také zkusit ugrilovat čerstvé broskve a přelít je kopečkem řeckého jogurtu. 

Jako hlavní chod zvolte libovější kusy masa. Vhodnou volbou je kuřecí, krůtí, vepřová panenka a losos. Vyhněte se tučným kouskům masa, jako jsou žebra nebo bůček, které mají vysoký obsah nasycených tuků. Při marinování masa zkuste použít zdravé ingredience, jako je nízkotučný jogurt, olivový olej, česnek a čerstvé bylinky.

Několika jednoduchými změnami v typických grilovacích pokrmech si stále můžete vychutnat chutné grilované jídlo a zůstat zdraví. Rozpalte tedy gril a užijte si letní grilování naplno, aniž byste si zkazili dietu. 

Zdroje: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat