Prostreno.cz

Čerstvost vajec otestujte plovoucím testem

V poslední době jste moc nevařili a ani po návratu z dovolené není jasné, jestli jsou vaše zásoby v lednici i nadále použitelné. Co se týče vajec, pravdu spolehlivě odhalí plovoucí test!

Máte tak strašnou chuť na ztracená vejce nebo vaječnou omeletu, ale nejste si jistí, zda vajíčka, jež už jsou nějaký ten den „stará“, nepodlehla zkáze. Ještě než se pustíte do přípravy svých oblíbených jídel, zkontrolujte, která z nich už mají „po tanečních“!

Najděte informace o minimální trvanlivosti

Krabice od vajíček jsou potištěny datem, například „minimální trvanlivost do“. Tato data usnadňují určení stáří vajec a mohou být dobrými indikátory jejich současného stavu. Obecně platí, že vejce by měla být spotřebována do tří až pěti týdnů od nákupu.

Přivoňte si

Stejně jako u většiny ostatních čerstvých potravin budou mít špatná vejce nezaměnitelný, shnilý zápach. Nejprve přivoňte ke skořápce. Pokud tápete, vejce rozklepněte do misky a znovu k němu přičichněte. V tomto případě platí, že „žádná zpráva je dobrá zpráva“ – žádný zápach = dobrá vejce.

Proveďte plovoucí test

Tento test čerstvosti ze staré školy opravdu funguje. Naplňte velkou misku studenou vodou alespoň 10 centimetrů hlubokou. Vhoďte vejce a sledujte, jak se ve vodě usadí. Jestli se potopí a položí naplocho, už si zahřívejte pánev a těšte se na jídlo. Vaječné skořápky jsou porézní, proto časem propouštějí vzduch. Jakmile se vejce potopí a stojí rovně, je čerstvé. V případě, že plave, je staršího data. To ale nutně neznamená, že se nedá konzumovat. Vraťte se o krok zpátky a ujistěte se, že nezapáchá. Vyvarujte se však ochutnávají vajíček v syrovém stavu.

Proč se vejce musí tepelně upravovat?

Nejlepší způsob, jak se vyhnout nemocem přenášeným potravinami prostřednictvím kontaminovaných vajec, je jejich tepelná úprava při minimální vnitřní teplotě 160 °C. Nemáte po ruce kuchyňský teploměr? Nevadí, vejce vařte tak dlouho, dokud nebudou žloutky pevné a bílky tekuté nebo průsvitné.

Zdroje: www.thehappychickencoop.com/egg-float-test/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat