Prostreno.cz

Nastal čas zářijového bylinkobraní

Sběr bylinek ještě nekončí, naopak. I měsíc září léčivým rostlinám přeje, tak se vydejte na pastviny a louky. Až se zima zeptá, budete připraveni!

Přestože se vegetační doba, během které trvají příznivé podmínky pro růst a vývoj rostlin, blíží ke konci, nesmutněte. Z přírody si toho ještě můžete odnést hodně. Čas těchto rostlinných pokladů je tady!

Libeček lékařský

Libeček lékařský (Levisticum officinale) je vynikající koření, které se hodí nejen do polévek. Připravte si z něj libečkovou sůl či libečkovou pastu, která dochutí omáčky, masitá jídla nebo zapečené brambory.

Kopřivová semínka

Kopřivová semínka je možné sbírat někdy do poloviny září. Mají působivý nutriční profil, obsahují vitaminy A, B, C, E ale třeba i minerál draslík. Abyste je z kopřivy (Urtica dioica) mohli odrolit, není nutné ji trhat. Bylinku stačí naklonit nad misku a semínka z ní sdrhnout. Mějte však rukavice, jinak vás popálí.

Řebříček obecný

V září se sbírají všechny druhy řebříčku (Achillea millefolium) s bílými nebo růžovými, jazykovitými květy. Tato hojně rozšířená léčivá bylinka se přitom vyskytuje na loukách i v zahradách. Řebříček působí močopudně, dezinfekčně a antisepticky.

Proskurník lékařský

Proskurník lékařský (Althaea officinalis), známý též pod lidovým (a nesprávným) názvem ibišek, je součástí mnoha léčivých čajových směsí, zejména těch na odkašlávání a nachlazení. Na jeho květy se vydejte právě v září, na kořen přijde chvíle v říjnu až listopadu.

Šípková růže

Šípková růže (Rosa canina), keř rozšířený po celé Evropě s výjimkou severu, roste na slunných stráních a okrajích lesů. Květy růže mají protizánětlivý a protirevmatický účinek, léčí průjem, ulevují od kašle a hodí se i jako kloktadlo při bolení v krku.

Kozlík lékařský

Oddenek s kořeny kozlíku lékařského (Valeriana officinalis) vyniká především sedativními účinky. Kořen by se ze země měl vyrývat opatrně tak, aby se co nejméně poškodil. Kořen zbavte hlíny a lodyhy a opláchněte jej studenou vodou.

Zdroje: www.hackneyherbal.com/blog/2018/9/14/herbs-in-september, www.savvygardening.com/10-herbs-to-plant-in-fall/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat