Prostreno.cz

Potraviny úspěšné v boji nad nevzhlednou břišní pneumatikou

05.01.2024 | Tipy a triky

Některé potraviny by vás nenapadlo ani omylem zkombinovat. Někdy je to ale chyba. Takové ryby s hořkou čokoládou a tropickými banány zaručují, že se břišní pneumatika vyfoukne mrknutím oka. Nevěříte? Tak to vyzkoušejte!

Faldík kolem břicha není jen postrachem plesové sezony. Lékaři si totiž břišní tuk dávají až podezřele často do souvislosti se zvýšeným rizikem diabetu, kardiovaskulárních chorob, nebo dokonce některých typů rakoviny (1). Proto je nejvyšší čas vyhlásit mu krutou válku! Které potraviny vám v tom mohou pomoci?

Zdravé tuky - brána ke zmenšení břicha

I když se to může zdát protikladné, konzumace určitého množství zdravých tuků může pomoci snížit břišní tuk. Jedná se především o mononenasycené a omega-3 mastné kyseliny, které najdete například v avokádu, ořeších, semínkách, olivovém oleji nebo rybách, jako je losos a makrela (2).

Hořká čokoláda. A to vážně

Britští vědci překvapují názorem, že i jeden čtvereček tmavé čokolády s vysokým obsahem kakaa nastartuje pozornost a povzbudí unavené smysly stejně dobře jako hrnek kávy. Jenže pozor, to není jediný důvod, proč si tenhle mls přestat vyčítat! Dobrota v šustivém obale se může pochlubit neskromným množstvím antioxidantů a dalších prospěšných látek, jež přispívají k regulaci hladiny cukru v krvi. Tím „čokoška“ dle názoru expertů předchází nezřízeným chutím na zakázané potraviny, zatímco omezuje pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu (3). Není lepší dát si kousek „povoleného dopingu“, než zhřešit třeba pytlíkem chipsů?

Bílkoviny - strážci svalů

Jedním z nejlepších způsobů, jak zhubnout v oblasti břicha a udržet si svalovou hmotu, je zahrnutí kvalitních bílkovin do stravy. Bílkoviny pomáhají udržovat stabilní hladinu inzulinu v krvi, což může snížit nadbytečné ukládání tuku. Zdroje bílkovin mohou zahrnovat libové maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny a sóju (4).

Banány, exotická podpora

Každý ví, že banány jsou darem pro srdce, neboť jejich vysoký obsah draslíku normalizuje hladinu krevního tlaku. Ale že jsou spasiteli také při hubnutí? To bude pro mnohé nejspíš novinkou. Tropické ovoce platí za skvělý zdroj vlákniny, jež prospívá trávení a navozuje dlouhodobý pocit sytosti. Plod ukrytý pod slupkou ovšem regeneruje i svaly po cvičení, a díky přítomnosti vitaminů skupiny B urychluje metabolismus, tudíž významně podporuje spalování nahromaděných tuků (5).

Zapomeňte na drastické diety. Sestavte si vyvážený jídelníček s dostatkem bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Nezapomínejte na pravidelný pohyb a dostatečnou hydrataci. Tato kombinace vám pomůže nejen zredukovat břišní tuk, ale také dosáhnout lepšího celkového zdraví a pohody.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7431389/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5577766/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7760201/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7539343/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7873301/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat