Prostreno.cz

Zbavte se jednou provždy roztočů

Kýcháte v poslední době nápadně často? Slzí vám oči a máte rýmu? Existuje riziko, že zažíváte příznaky alergie způsobené roztoči, zvláště pokud máte astma. Ihned popadněte vysavač a vlhkou žínku!

Roztoči jsou neviditelná malá zvířátka, která jsou příbuzná pavoukům a klíšťatům, a je pravděpodobné, že jsou po celém vašem domě, což není zrovna dobrá zpráva. Roztoči bývají neuvěřitelně početní. Jedna dospělá samice může naklást až 100 vajíček! Mezi příznaky, že jste na ně alergičtí, pak patří záchvaty kašle, kýchání, vodnatá rýma, ucpaný nos, slzení očí, časté záněty spojivek, svědění celého těla a ekzém. Jak je eliminovat? Úklidem!

Pravidelně utírejte prach

Roztočům se daří na tmavých a vlhkých místech, takže se běžně vyskytují v kobercích, matracích, závěsech a lůžkovinách. Způsobují alergie a vyvolávají astmatické záchvaty. Je to proto, že zanechávají výkaly, moč nebo rozkládající se těla. Pokud máte podezření, že s nim máte co do činění, pravidelně utírejte prach. Používejte vlhkou žínku, nebo hadřík z mikrovlákna, aby se prach skutečně zachytil a uzamkl. (Suchý hadřík alergeny akorát rozvíří.) Stropní ventilátory a svítidla řešte alespoň jednou měsíčně a nezapomeňte na větrací otvory! Okenní rámy a parapety také ukrývají tuny pylu, plísní a roztočů.

Ložní prádlo a textilie perte v horké vodě

Protože roztoči milují látky a textilie, je důležité prát ložní prádlo pravidelně v horké vodě alespoň jednou týdně. Nevynechávejte ani záclony, závěsy, polštáře a plyšová zvířátka. Zkusit lze i spreje na roztoče. Jedná se o přípravky, které mohou mít různé složení a mechanismus účinku. Některé spreje obsahují chemické látky, jež roztoče usmrtí, jiné používají přírodní rostlinné extrakty, které roztoče vylákají z hloubky matrace nebo čalounění.

Používejte potahy

Investujte do potahů matrací a polštářů odolných vůči alergenům. Tyto „kryty“ roztoče nepropustí, protože „póry“ v nich jsou příliš malé.

Udržujte nízkou úroveň vlhkosti

Roztočům se daří ve vysoké vlhkosti, takže jednou z klíčových věcí, kterou můžete udělat, abyste jejich přítomnost eliminovali, je snížit vlhkost ve svém domově. Pořiďte si meteostanici a sledujte hodnoty. Vlhkost udržujte pod 50 %, o což se postarají klimatizace a odvlhčovače.

Často vysávejte

V dokonalém světě by se člověk měl vyhýbat kobercům ode zdi ke zdi, ale jestli si na ně potrpíte, musíte je (alespoň jednou týdně) vysát. Nezapomeňte ani na předložky a vezměte i tvrdé podlahy – pro jistotu.

Zdroj: www.sterifab.com/post/how-to-get-rid-of-mites, www.wikihow.com/Get-Rid-of-Mites





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat