Prostreno.cz

Za zápach v domě mohou zbytečné zlozvyky

Čistý a voňavý domov je požehnáním. Ale co když ten váš má do svěžesti daleko? Zkontrolujte, zda náhodou neděláte jednu z těchto běžných chyb!

Navzdory tomu, že průběžně uklízíte a používáte osvěžovače vzduchu, můžete se potýkat s nepříjemným zápachem. Pořád nevíte, odkud se bere? Možná se držíte několika špatných návyků, které k této nepříjemnosti přispívají.

Pravidelně nevynášíte odpadky

Ne, větší odpadkový koš rozhodně není lepší než ten menší. Nemá smysl pořizovat si ohromnou „popelnici“, protože kuchyňský odpad, kam patří i slupky od zeleniny a zbytky potravin, je třeba vynášet téměř denně. Platí totiž, že hnijící jídlo je jedním z největších viníků zápachu. Taky myslete na to, že než do koše vložíte nový pytel, je nutné jej pořádně vyčistit.

Nevytíráte vnitřek lednice

Vnitřek lednice se při úklidu často opomíjí. I drobné úniky tekutin z potravinových nádob nebo prošlé potraviny mohou způsobit nepořádek a postarat se o nepříjemný odér. Pro správné čištění lednice je nejlepší vyjmout všechny police a umýt je horkou vodou se saponátem. Poté otřete vnitřní stěny směsí bílého octa, jedlé sody a vody. Toto byste měli udělat alespoň čtyřikrát ročně.

Nesprávně sušíte ručníky

Zapáchají vaše ručníky zatuchlinou? Není divu. Nadměrná vlhkost způsobuje množení plísní a bakterií! Dopřejte jim kvalitní prací prostředek a po každém použití je řádně ložte tak, aby dostatečně uschnuly. V koupelně pravidelně větrejte a nezapomeňte zapínat ventilátor, pokud jej máte.

Dostatečně nevysáváte a neutíráte prach

Prach je směs bakterií, odumřelých kožních buněk, pylu, nečistot a dalších věcí, která může produkovat mírný, zatuchlý zápach. Z tohoto důvodu minimálně jednou týdně vyluxujte a prach důkladně utřete.

Nečistíte koberce a předložky

Máte-li pratelné koberce, je dobré je často čistit podle pokynů výrobce. V případě, že praní není možné, zásobte se speciálními prášky přímo na „tepichy“. Ty nechte chvíli působit a následně popadněte vysavač.

Nestaráte se o své rostliny

I pokojové rostliny vyžadují pozornost! Hniloba kořenů, která je způsobena přemokřením, často přispívá k tomu, že váš domov nevoní čistotou. Květiny přesaďte a snažte se předejít nadměrné zálivce.

Nekoupete svého mazlíčka

Jakkoli milujeme své chlupaté přátele, jejich přirozené pachy jsou obecně nepříjemné. Pokud si nepamatujete, kdy se váš mazlíček naposledy koupal, je čas vzít láhev šamponu a pořádně ho vydrbat.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6729973/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7116380/, názor autora – zbytek článku






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat