Prostreno.cz

Nejzdravější jablka poznáte podle slupky

Ne všechna jablka jsou stejná. Která mají méně cukru a jaké odrůdy zase více antioxidačních antokyanů a karotenoidů? Poznáte to podle barvy slupky.

Ve světě ovoce jsou jablka letitým favoritem – a to nejen kvůli chuti. Copak se neříká, že když je budeme jíst každý den, obejdeme se bez doktora? Takhle zázračným všelékem sice nejsou, ovšem nějaké ty pozitivní účinky jim nikdo neupře.

Hodí se při astmatu, hubnutí i pálení žáhy

V podobě takzvaných křížal si na nich pochutnávali už naši prapředci z doby kamenné, což potvrzuje, jak dlouhou historii tyto plody mají. Dnes se uvádí, že mohou pomoci významně snížit index tělesné hmotnosti (1), zlepšit kardiovaskulární zdraví (2) a omezit riziko diabetu (3). Jablka chrání také před rakovinou (4), přičemž zmírňují příznaky astmatu i bronchitidy (5), předcházejí vzniku Alzheimerovy choroby (6) a bývají užitečná při léčbě nemocí zažívacího traktu (7), k nimž patří i pálení žáhy.

Ideální výživa pro střeva

„Jsou skvělým zdrojem rozpustné vlákniny, kterou střevní bakterie přímo zbožňují, proto jejich konzumace podporuje harmonii střevního mikrobiomu. Vláknina navíc přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu,“ vysvětluje australská registrovaná dietoložka Leanne Elliston, podle které je další nutriční výhodou obsah vitaminu C (8). „Záleží však na tom, jak jsou jablka skladována. V chladné místnosti množství vitaminu C postupně klesá,“ upozorňuje jmenovaná odbornice. To jste věděli? A co třeba informace týkající se jejich barvy?

Tajemství různých odstínů

„Jablka s červenou slupkou jsou oproti jiným odrůdám bohatší na antioxidační antokyany, které vynikají silnými protizánětlivými vlastnostmi“ popisuje další australský nutriční expert Joel Feren s tím, že tyto sloučeniny mají blahodárný vliv i na kognitivní funkce. Dle jeho názoru jsou zelené druhy jablek zase známé tím, že obsahují o něco více vlákniny a naopak méně cukru. Výhodou žlutých je vyšší podíl karotenoidů důležitých pro ostrý zrak. Která jablka jsou pro vás ta nejlepší a nejzdravější?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6813372/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6813372/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28186516/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9321083/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273625/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7014205/, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29259636/, (8) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/apples-varieties-recipes





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat