Prostreno.cz

Se slupkami z cibule a česneku můžete vařit, léčit i uklízet

Vyhazovat cibulové slupky je vážně hřích. A u těch česnekových to platí zrovna tak. Pomohou vám v kuchyni i na zahradě. Ani jako kosmetika nejsou k zahození!

Slupky z cibule a česneku se v kuchyňském odpadu objevují běžně. Málokdo si totiž uvědomuje, že mohou přinést nejen nová chuťová překvapení, ale i řadu výhod pro naše zdraví, krásu a pohodu. Jste připraveni objevit jejich skrytý potenciál?

Poklad z přírody

Obalová vrstva cibule se možná tváří jako něco, co patří do koše, ale má obrovskou nutriční kapacitu. Obsahuje kromě bílkovin také vlákninu, vápník, draslík, zinek, hořčík, železo a kyselinu linolovou, která přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu (1). Zahanbit se nenechá ani křehký obal česneku, neboť je bohatý na protizánětlivé i antimikrobiální antioxidační sloučeniny (2). Tyto bonusy si můžete přidat do jídla a zvýšit tak jeho zdravotní hodnotu.

Tak trochu jiné vaření

Házet slupky do hrnce s polévkou asi nevypadá jako ten nejlepší recept, ale výsledek bude stát za to, protože tahle tajná ingredience přidá pokrmu plusové chuťové body. Klidně ji ale zakomponujte také do přípravy těstovin, dušeného masa a rýže (3). I při pečení přijde vhod – vždyť se dá rozemlít nebo zpracovat hmoždířem a přidat do těsta. Vůně hotového domácí pečiva nebude to jediné, co se vám zalíbí!

Na úklid a zahradu

Co si budeme povídat – multifunkční, a hlavně netoxický úklidový prostředek se hodí vždycky. Vyrobíte si ho tak, že cibulové a česnekové „kabátky“ necháte pár týdnů louhovat s octovém roztoku. Tekutinu následně sceďte a můžete se dát do práce. Pokud vám nějaké slupkové zásoby zbydou, rozmístěte je na zahradě u záhonů a květin. Jejich silné aroma odpuzuje hmyz, takže vaše úroda zůstane v bezpečí (4).

Omlazující péče o pokožku

Čajem z cibulových a česnekových slupek lze ošetřovat i pokožku. Díky přítomnosti rostlinného flavonoidu kvercetinu neutralizuje škodlivé volné radikály, zpomaluje stárnutí, ulevuje od svědění a poskytuje ochranu před ultrafialovým zářením (5). Tedy, jestli ho nevypijete do posledního doušku. Jde totiž o prostředek zajišťující bezproblémové usínání, s nímž se vyspíte dorůžova (6).

Zdroje: (1) www.mdpi.com/2071-1050/14/19/11958, (2) www.pubs.acs.org/doi/10.1021/jf034791a, (3) www.farmersalmanac.com/uses-onion-garlic-skins, (4) www.timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/5-genius-ways-to-reuse-garlic-and-onion-peels/articleshow/104381006.cms, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6862686/, (6) www.punchng.com/medicine-in-unlikely-plant-parts-onion-and-garlic-peels/

 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat