Nechat na lince máslo i několik desítek hodin? Tak to klidně můžete, ničemu to nevadí a nic se nestane. S mlékem a vejci ale raději buďte opatrnější.
Mléko, máslo a vejce. To je trojice, kterou pravidelně používáme. Ale jak dlouho vlastně může bezpečně vydržet bez chladu? Pokud i vy panikaříte, když ji zapomenete uklidit do ledničky a vzdálíte se z domu, možná jste zbytečně vystresovaní.
Mléko
Obecné pravidlo amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv zní: „Nikdy nenechávejte potraviny mimo chladničku déle než dvě hodiny. Pokud je teplota v místnosti vyšší než 32 °C, neměly by zůstat venku více než jednu hodinu (1). „Je to přesně tak. V pasterovaném mléce se při vyšších teplotách množí bakterie. Tento proces se neděje hned, ale zrychluje se s narůstajícím teplem. Jakmile se teplota mléka zvýší, bakterie se množí svižněji,“ vysvětluje americká specialistka mikrobiologie Nicole Martin (2).
Vejce
Pravidlo „dvouhodinovky“ platí i pro vejce. Tedy alespoň podle odborníků (3). Rizikem je tu salmonela, což potvrzuje i Nicole Martin. Proč tedy tolik receptů na pečení vyžaduje vejce pokojové teploty, je to vůbec bezpečné? „Dělá se to tak, aby se vejce snadno mísila a spojila s ostatními ingrediencemi,“ uvádí na pravou míru newyorský šéfkuchař a instruktor cukrářského umění Trung Vu. „Pokojové teploty vejce dosáhnou asi za 60 minut, což je v doporučovaném limitu, takže se nemusíte ničeho obávat,“ uklidňuje tento profesionál.
Máslo
Jistě jste si všimli, že v restauracích nebo při hotelových snídaních se máslo v malých baleních na stolech vyskytuje běžně – jak dlouho tam takto leží, to ví asi jenom personál. A kupodivu to vůbec ničemu nevadí! „Máslo je takovou světlou výjimkou, protože bez lednice klidně může zůstat až dva dny. „Ve srovnání s mlékem není tak náchylné ke zkažení, neboť má nízkou takzvanou vodní aktivitu. Zjednodušeně řečeno, bakterie nemají k růstu k dispozici tolik volné vody,“ popisuje jmenovaná mikrobioložka.
Zdroje: (1) www.fda.gov/consumers/consumer-updates/are-you-storing-food-safely, (2) www.realsimple.com/how-long-can-dairy-and-eggs-sit-out-safely-11731606, (3) www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/eggs/shell-eggs-farm-table#19
Sledujte nás na sociálních sítích: