Na grilování obvykle lákáme rodinu, sousedy a přátele, avšak pro bakterie pozvání neplatí. Přesto si ke stolu cestu najdou, čímž mohou otrávit večer i zdraví.
Léto je v plném proudu a s ním i sezona grilování a dobrého jídla. Když tak na rozpáleném roštu zvesela obracíte ty šťavnaté hamburgery, barevnou zeleninu a čerstvé ryby, nezapomínejte na to, že skvělou venkovní párty si užívají i bakterie způsobující otravu. Stačí jeden chybný krok a váš příjemný letní večírek se může proměnit v hororové poznávání útrob záchodové mísy.
Opatrnosti není nazbyt
Každý rok, převážně pak během nejteplejších měsíců, onemocní v důsledku kontaminace potravin bakteriemi, viry a toxiny více než 600 milionů lidí na celém světě (1). Tuhle vzpomínku si z prázdnin odnést určitě nechcete, že? Proto dodržujte určitá opatření, která zachrání jídlo, vaši pohodu i zdraví.
Čisté ruce, čistý pokrm
Vypadá to jako banalita, ale věřte, že může předejít katastrofě. Nejjednodušší a nejúčinnější prevencí je důkladné mytí rukou před, během i po přípravě jídla. Na vodu a mýdlo pamatujte i ve chvíli, než si do pusy dáte první lahodné sousto. A vlastně – nezůstávejte jen u očisty prstů a dlaní, zabránit šíření choroboplodných zárodků se dá i průběžným mytím nádobí a povrchů, kam odkládáte maso i další pochutiny mířící na gril (2).
Na místě konání záleží
Vzít si přenosný gril do kempu, přírody, k vodě nebo na chatu? Běžná letní praxe. Některé potraviny je ale lepší nechat doma. „Vůbec nejčastěji se na otravách jídlem podílí uzeniny, čerstvé saláty, cokoli s majonézou, syrové maso a předkrájené ovoce,“ varuje americký lékař John Torres (3). Důležité je rovněž chytré nakupování, zvláště pokud milujete návštěvy farmářských trhů. „Přestože tamní nabízené produkty podléhají různým předpisům, stále se čas od času objevují problémy. Obvykle kvůli tomu, že plody nejsou tak čerstvé ani přizpůsobené aktuálnímu klimatu, proto je u nich vyšší riziko zkažení,“ zdůrazňuje americká nutriční poradkyně Sam Cutler (4).
Pozor na slunce
Schylovat k problémům se začíná i tehdy, když během pikniků a grilování jídlo leží jen tak na slunci. Bakteriím se velmi daří v takzvané nebezpečné zóně, což je rozmezí mezi 4 a 54 stupni Celsia. Tyto podmínky jim umožňují růst i prosperitu, tak jim je nedopřávejte. „Především maso a saláty s majonézou podávejte jen v malých porcích a zbytek skladujte v chladicím boxu s ledem,“ doporučuje americký kuchař Chris Potter.
Zdroje: (1) www.neu.edu.tr/food-poisoning-is-frequent-in-summer/?lang=en, (2) www.cdc.gov/food-safety/prevention/index.html, (3) www.today.com/health/diet-fitness/beach-foods-rcna153952, (4) www.nypost.com/2025/05/23/health/avoid-these-memorial-day-weekend-classic-food-safety-mistakes/
Sledujte nás na sociálních sítích: