Prostreno.cz

Výběr toho nejčerstvějšího ovoce s přesností zkušeného botanika

Jakmile se vydáte do oddělení s ovocem a zeleninou, narazíte na širokou škálu možností. Tato živá scéna má však svá specifika. Ovoce vždy vybírejte očima i pohmatem.

Už žádné chyby při výběru. Zpočátku se můžete cítit jako nováček procházející záhadným bludištěm, ale za chvilku budete procházet uličkou s ovocem a zeleninou s lehkostí a přesností zkušeného botanika.

Hledejte kiwi s pevnou slupkou

Ať už kiwi rádi jíte se slupkou nebo bez ní, stav slupky je při výběru těch nejlepších kiwi v obchodě klíčový. Z celé kolekce těchto nadýchaných plodů byste si měli vybrat takové, které má bezchybnou slupku a je pevné, ale mírně poddajné na dotek. Jemně to vyzkoušejte: Na kiwi trochu zatlačte. Pokud se pod vaším dotykem mírně poddá, pravděpodobně jste našli lahodné a zralé kiwi.

Dávejte si pozor na zbarvení jablek

Odstín jablka může být jasným ukazatelem toho, zda je připraveno k vychutnání. Při výběru jablek zejména červených, hledejte na jejich povrchu směs červené a růžové. Zmíněné odstíny naznačují, že jablko dostalo dostatek slunečního záření, které je pro jeho proces zrání zásadní. Jakmile narazíte na jablko, jež je převážně červené s několika zelenými skvrnami, nenechte se odradit. I když možná nevyhraje žádnou soutěž krásy, stále je chutné.

Přivoňte ke spodní části ananasu

Chcete-li objevit lahodně zralý ananas, zapojte své smysly nekonvenčnějším způsobem: Otočte ho a přivoňte si ke spodní části plodu. Pakliže ve vzduchu ucítíte jemnou sladkost, našli jste zralý ananas připravený k vašemu potěšení. Naopak neobvyklá, octová vůně signalizuje, že ananas překročil práh zralosti a vstoupil do fáze, kdy by již nenabízel příjemnou chuť.

Věnujte pozornost stonkům hroznů

I když může být lákavé ochutnat hrozny před nákupem, etiketa radí opak. Jak tedy určit zralost? Nejjednodušší způsob, jak vybrat dokonale zralé hrozny, je použití vašeho bystrého pozorovacího umění. Hrozny by měly mít zdravou plnost a být bez vrásek. Jejich slupka by měla být napjatá a odrážet šťavnaté ovoce uvnitř. Pokud se zdají být scvrklé nebo zvrásněné, je pravděpodobné, že jsou za zenitem. Co se týče stonků, hledejte ty, které jsou stále zelené a pružné (známka čerstvosti). Pevné přichycení naznačuje, že hrozny byly sklizeny nedávno a jsou zralé k jídlu.

Zdroje: https://www.tastingtable.com/1957859/simple-tricks-choose-best-fresh-fruit/, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba