Prostreno.cz

Bílý cukr není jen zlo. Umí pomoci v domácnosti

Že bychom se bílému cukru měli spíše vyhýbat, je známá věc. Ale to se bavíme o stravě. Jinde se nám tyhle proklínané bílé krystalky mohou více než hodit!

Pomůže od špinavých rukou

Pokud jste si třeba při práci na zahradě silně zašpinili ruce, nemusíte sahat po kartáčku nebo pokožce nepříliš přátelským chemikáliím. Z cukru a trochy olivového oleje udělejte hustší pastu a tou ruce chvíli jemně třete. Poté opláchněte a ruce omyjte mýdlem a vodou.

Udrží květiny déle čerstvé

Pokud si přinesete domů kytici řezaných květin, přidejte do vázy trochu cukru s kapkou octa. Vydrží vám mnohem déle než jen ve vodě.

Prospívá naší pokožce

Přemýšlíte o jemném a 100% přírodním tělovém peelingu? Pak smíchejte jemný cukr s tělovým olejem (skvělý je také kokosový nebo obyčejný olivový) a vzniklou pastu lehce vmasírujte do pokožky těla. Pak pečlivě opláchněte.

Zatočí se zelenými koleny

Děti jsou experti na od trávy zelená kolena na kalhotách. Vyprat takové skvrny je občas oříšek. Ještě než dáte zašpiněné oblečení do pračky, vytvořte z cukru a trochy vody pastu, kterou naneste na zelené koleno a nechejte asi hodinku působit. Poté perte jako obvykle.

Ztiší popálený jazyk

Je jedno, zda jste byli příliš nedočkaví a spálili si jazyk horkým jídlem, nebo zda jste kousli do chilli papričky. V obou případech sáhněte po cukru – prostě jej asi lžičku nechejte zvolna rozpustit na jazyku, uvidíte, že se pálení zmírní (malá rada – cukr zase vyplivněte, ať nemáte výčitky kvůli kaloriím).

Urychluje hojení

Když už jsme nakousli utišující schopnosti cukru, je dobré připomenout, že v řadě tradičních kultur se cukr používá jako prostředek urychlující hojení drobných ranek. Navíc prý dokáže tišit bolest.

Zdroj: healthline.com, eatthis.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat