Prostreno.cz

Přípravky na hubnutí: Opravdu jsou všemocné?

Za volně prodejné doplňky stravy, slibující úbytek kilogramů, utratíme ročně miliardu korun. Přesto patříme k nejtlustším národům v Evropě. To zrovna nedokládá vysokou účinnost těchto preparátů...

Každý den na nás v médiích útočí reklamy, propagující volně prodejné přípravky, které nám zaručeně pomohou zhubnout. Řada z nás kampani podlehne a za nemalé peníze některý z doplňků stravy zakoupí. Jenže pak může přijít rozčarování – většině totiž se shazováním kilogramů nepomohou. Někteří sice nějaké to kilo díky tabletkám shodí, jenže váhový úbytek není nijak závratný, a navíc se kila poměrně rychle vrátí. Jen málokdo má to štěstí, že opravdu zhubne díky „zázračné pilulce“. (Čtěte také: 20 tipů, jak denně spálit kalorie navíc)

Vědecky nepodloženo

Odborníci se shodují, že ačkoli některé látky obsažené ve volně prodejných přípravcích na hubnutí sice mohou přispět například k rychlejšímu spalování tuků, ale množství, které je obsaženo v denní doporučené dávce „léku“, nemá na náš organismus žádný vliv (a pokud by se dávka zvýšila, může dojít i k poškození organismu).

Například velmi propagovaný Chitosan slibuje, že s jeho pomocí spálíme až 2 gramy tuku denně navíc. Nechme nyní stranou fakt, že to nepotvrdila jediná vědecká studie, ale zkusme se zamyslet – stačí, když si koupíme a sníme odlehčenou variantu nějaké potraviny (například light jogurt s 1 gramem tuku namísto klasického s 10 až 15 gramy), ušetříme našemu tělu tuku mnohem víc.

Podobně je to i s s přípravky s obsahem kyseliny linolové (CLA), jež má zvýšit bazální metabolismus, a tak pomoci přeměnit tuky na svaly – opět není úplně jasné, jaké množství by bylo efektivní a také bezpečné (proto je v tabletách obsaženo minimálně).

Také populární kyseliny hydroxycitronové (HCA), která má bránit utváření tuku, není v prášcích velké množství, navíc podle některých výzkumů ovlivňuje jiné, méně významné metabolické procesy, takže na metabolismus tuků a sacharidů nemá zásadní vliv. A tak bychom mohli pokračovat – konjugovaná kyselina linolová (CLA), L-carnitin, výtažek ze zeleného čaje, chrom... ani jedna ze jmenovaných látek není zázračnou sloučeninou, která nám – když se vtěsná do tabletek – zajistí pohodlné hubnutí bez námahy.

Zdravý skepticismus

Vědecké výzkumy chybějí u drtivé většiny doplňků stravy určených ke snadnému hubnutí nejen co se týče jejich účinku, ale ani co se týče jejich dlouhodobého působení. Proto bychom měli být při jejich užívání opatrní a nepřehánět to s nimi. Úplně vhodné není ani přípravky kombinovat nebo – byť i jen krátkodobě – konzumovat větší než doporučené množství v naději, že se nám podaří rychle zhubnout. Nikdo totiž nedokáže odhadnout, co by smíchání několika látek obsažených v pilulkách mohlo způsobit.

Pokud se ke koupi volně prodejného přípravku na hubnutí odhodláte, nečekejte zázraky do druhého dne. Mnohdy budete muset podle příbalového letáku upravit jídelníček (pak je ale otázkou, co ve skutečnosti úbytek hmotnosti způsobí), některé výrobky slibují hubnutí bez omezování a námahy (v tomto buďte ale zdravě skeptičtí). I přes všechno výše napsané není vyloučeno, že skutečně nějaké to kilo shodíte, problémem však může být takzvaný jo-jo efekt, který se časem téměř jistě dostaví. (Čtěte také: 7 největších omylů při hubnutí. Takhle rozhodně nezhubnete!)

Léky na předpis

Odlišnou kapitolu tvoří léky na hubnutí, ty vám ale musí předepsat lékař. Pokud se necháte zlákat nabídkou na internetu a koupíte je „načerno“, můžete si zadělat na závažné zdravotní problémy. Jejich užívání totiž není bez rizika a pacient, který je užívá, by měl být pravidelně kontrolován (o čemž svědčí například i skutečnost, že třeba léky Adipex Retard nebo Meridia byly u nás zakázány – příliš zatěžovaly tělo, především ledviny a krevní oběh, navíc organismu odebíraly některé minerální látky a vitaminy). Ačkoli léky na předpis hubnout skutečně pomáhají, ani ony nejsou všemocné a změně životního stylu se tak jako tak nevyhnete. Nemůžete je navíc užívat donekonečna, takže pokud neupravíte svůj životní styl, jo-jo efektu se po jejich vysazení stejně nevyhnete.

Jak se tedy zdá, i s podpůrnými prostředky závisí především na nás samotných, zda opravdu a trvale zhubneme, nebo ne. Přípravky, popřípadě léky na hubnutí mohou být motivací či pomocí do začátku, zázraky od nich však nemůžeme očekávat.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat