Prostreno.cz

Jak odstranit zápach z úst i bez kartáčku?

Je upravený, navoněný, milý a charismatický. Na první pohled dokonalost sama! Problém ale nastává v momentě, kdy na vás promluví. Fuj, tak za ten dech by ho snad měli i zavřít! Co poradit jemu nebo ostatním, kteří se s nevábným dechem potýkají? Oloupejte pomeranč!

Nedostatečná ústní hygiena, zkažené zuby, infekce dásní a parodontální infekce, zánět hltanu, angína, infekce dýchacího ústrojí, chronická bronchitida, chronický zánět dutin a vedlejších nosních dutin, diabetes, refluxní choroba jícnu, selhání jater anebo ledvin anebo také kouření, popíjení alkoholu. To všechno kazí svěží dech!

Zatímco některé symptomy jsou pouze dočasné (například požití jídla s česnekem nebo cibulí), jiné trápí dlouhodobě. V obou případech ale nikdy nic nezkazíte, když se spolehnete na přírodu. Jak si vyrobit ústní osvěžovač? Tady je recept!

Oranžový zázrak

Pomerančovou kůru rozkrájejte nadrobno, vložte do uzavíratelné nádoby (například zavařovací sklenice), polijte ji čistým lihem (k dostání v drogeriích nebo na internetu), přiklopte víčko a nechte stát na teplém místě do té doby, než kůra pustí šťávu. Tuto tinkturu z pomerančové kůry přidávejte do ústní vody nebo zubní pasty.

Pomáhají i bylinky

Naše babičky používaly i bylinky typu šalvěj a levandulové květy, které mají podobný účinek. Pamatujte však na to, že veškeré tyto ústní vody primárně neléčí problém, ale pouze utlumují a přebíjí nevábný zápach. Ten může mít příčinu například v chorobném stavu žaludku. Pak je na místě popíjet čaj z máty peprné (ta mimo jiné zlepšuje vylučování žluči) nebo zeměžluče (tato bylina stimuluje trávicí systém, je žlučopudná a povzbuzující).

Pokud vás na čaje moc neužije a máte po ruce čerstvý pelyněk, nakrájejte si ho na chleba s máslem. Aspoň tak to dělávali naši předci.

Tip: Máta a šalvěj snižují produkci mateřského mléka (laktaci), proto jejich užívání v době po porodu zvažte. V případě, že máte přebytek pomerančů, rozkrojte je napůl, vyřízněte dužinu, pomeranč napíchejte hřebíčkem a vložte do něj svíčku. Po zapálení se domovem bude linout nádherná vůně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat