Prostreno.cz

Tělesné příznaky přehnaného příjmu kávy

Milovníci kávy by měli zbystřit. Kolik šálků denně je v normě? Hranice existuje. Jak tělo reaguje v případě, že už to s konzumací přeháníte? Dejte si pozor na těchto 6 věcí!

Nervozita

Podle docenta neurobiologie na Kalifornské univerzitě Michaela Yassy káva je sice povzbuzující, nicméně kofein blokuje adenosinové receptory, takže zvedá hladinu adrenalinu a dopaminu. Ve výsledku se můžete cítit nervózní a podráždění. Nezřídka se dostavuje i úzkost, zvýšená tepová frekvence nebo výbuchy hněvu. Tak pozor na to.

Náhlé útlumy

Stává se vám, že při práci usínáte, a tak si jdete pro další a další hrnek kávy? Pak jste zvyklí na takzvanou falešnou energii. Jako mnozí spoléháte na účinky kofeinu, který vás údajně drží ve střehu. To je sice pravda, nicméně jeho magie je krátkodobá, takže v mezičase „padáte na ústa“. Ne nadarmo výsledky jisté studie varují před tím, že kofein snižuje produktivitu práce.

Častější močení

Káva je diuretikum, což znamená, že při její konzumaci zároveň zvyšujete frekvenci močení a tím pádem máte našlápnuto k dehydrataci. Zaměřte se na to, jestli poslední dobou nepociťujete větší žízeň… Bud přidejte na pitném režimu, nebo si ke kafíčku dopřávejte něco dobrého. Potraviny totiž zpomalují pohyb tekutin.

Tik v oku

Americký Národní institut zdraví (National Institutes of Health) považuje oční záškuby za první příznaky toho, že vás kofein zmáhá. Spouští totiž uvolňování serotoninu a noradrenalinu, excitačních neurotransmiterů, které mohou zvýšit reaktivitu svalů a nervů. Škub!

Častější velká potřeba

Jednou, dvakrát, dám ti zahrát? No prosím, ale pokud za dnešek už potřetí „voláte na pevnou linku“, je to signál k zamyšlení. Kyselý obsah kávy má stimulační účinek na střeva, takže pokud máte nutkání víc než často, víte, v čem je problém.

Potíže s usínáním

Výsledky některých studií udávají, že káva by se neměla pít šest hodin před spaním, neboť může zaseknout cirkadiánní rytmus těla, kvůli kterému pak nemůžete „zabrat“. Patříte-li mezi ty, kterým spánek působí potíže, i vy se zamyslete nad svým denním příjmem kofeinu.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat