Prostreno.cz

Přibíráte a hubnete po celý život? Vaše srdce je v ohrožení

Radikální diety, půsty, hladovění? S tím vším je spojován jo-jo efekt. Co se děje s vaším organismem, když jste „jednou nahoře“ a „podruhé dole“? Tohle je varování pro všechny ženy i muže!

A je to tady. Jo-jo efekt je zdraví škodlivý. Přišli na to výzkumníci, kteří sledovali téměř 160 000 žen, u nichž se zaměřili na stabilní hmotnost, její udržování, přibírání na váze a hubnutí.

Nešlo jen o nějaký výkřik do tmy, vědci porovnávali data dobrovolnic v průběhu jedenácti let a všímali si hlavně toho nešťastného koloběhu od sundání pár kil po jejich opětovném nabrání.

Ukázalo se, že skupina žen, která jo-jo efekt dobře znala, vykazovala 3,5krát vyšší pravděpodobnost srdeční zástavy – v porovnání s jejich kolegyněmi, u kterých hmotnost zůstala stejná (bez ohledu na to, zda se potýkaly s nadváhou nebo obezitou). To už je pořádný rozdíl!

Středobod, který nestíhá

Kolísající hmotnost prý způsobuje dramatické změny v organismu, na což by si měli dávat pozor nejen všichni ve středním věku, ale hlavně ženy po menopauze! „Kolísající hmotnost je nově vznikající globální zdravotní problém spojený s pokusy o hubnutí, ale nutno podotknout, že takové chování je rizikové a přináší rozporuplné výsledky,“ uvedl pro odborný magazín Health Nutrition Somwail Rasla, hlavní autor studie s tím, že se zkrátka jedná o velký nápor na srdce.

„Je nutné provést další výzkumy a informovat o rizicích i klinické péči těch, kdo bloudí v kruhu,“ dodal Rasla a upozornil, že jeho studie se zaměřila hlavně na dobrovolnice právě po menopauze, takže je v budoucnu důležité zohlednit i mladší muže a ženy.

Víte, že…

K jojo efektu dochází zpravidla tehdy, když se člověk po prodělané redukci hmotnosti rychle, respektive okamžitě, vrátí k původnímu, nezdravému způsobu stravování. Nezdravým způsobem stravování je v tomto případě myšleno nejen množství, ale i kvalita a skladba stravy. Podle některých odborníků se jedná o genetický kód – pro člověka naprosto přirozený. Zásoby jsou holt zásoby.

A jak jo-jo efektu předejít? Po redukci váhy se obecně doporučuje příjem potravin zvyšovat velmi pozvolna, aby tělo nedostalo signál k vytváření rezerv. Hmotnost by se pak měla udržovat vyváženou stravou, pitným režimem a pohybovou aktivitou.

A teď ruku na srdce, kdo to přesně takhle dělá?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat