Prostreno.cz

Ocet či olej? Zjistěte, co nejlépe zafunguje na mastnou pleť

Vodičky, tonika, peelingy, zklidňující pěny, hliněné masky, byliny, oplachy… Kdo se v tom má vyznat? Taky už jste na svoji mastnou pleť vyzkoušeli všechno? Tohle je pět přírodních ingrediencí, které s ní umí zatočit - a doopravdy fungují!

Obecně se tvrdí, že mastná pleť je požehnáním, protože působí jako ochrana před vráskami. Dobře, super zpráva, když je vám 50, ale co všichni ti ostatní, kterým je okolo třiceti, a chtě-nechtě se potýkají s mastnými odlesky připomínající pubertální období? Základem je si uvědomit, že svůj typ pleti změnit nemůžete. Ale můžete se naučit s ní pracovat – na pět způsobů.

Jablečný ocet

Je dobrý na všechno od lupů po hubnutí, takže to zase takové překvapení není. Jablečný ocet pleť stahuje a odstraňuje z ní přebytečný maz, takže se směle dá používat jako tonikum s antimikrobiálními vlastnostmi. Akorát pozor na dávkování. Jablečný ocet je poměrně silný, takže se doporučuje poměr 3 : 1 (voda : ocet).

Aloe vera

Přirozeně stahuje, má antiseptické vlastnosti a některé studie poukazují na to, že dokonce působí proti akné. Aloe prostě patří k základní výbavě. Umyjte si obličej, naneste trochu tohoto zázraku (například rozříznutím jednoho šlahounu) a nechte vstřebat.

Levandulový olej

Odstraňovat přebytečný maz je zbytečné, akorát si podráždíte a vysušíte pleť. Pokud jí naopak chcete udělat radost, aplikujte levandulový esenciální olej, který se pyšní protizánětlivými vlastnostmi a podporou rovnováhy pleti. A jeho další plus? Může se nanášet přímo na pleť – bez předchozího ředění. Nechte vsáknout a použijte svůj oblíbený make-up. Pokud milujete vůni levandule, udělá vám dobře i na duši!

Růžová voda

Růžová voda je tak trochu magie, protože má schopnost hydratovat suchou pokožku a zároveň příznivě působit na tu mastnou. Co budete potřebovat k její domácí přípravě? Hrst okvětních růžových plátků (asi ze dvou růží), 250 ml kojenecké vody, cedník a vyvařenou skleněnou nádobu. Okvětní lístky růží otrhejte a omyjte pod tekoucí vodou. Poté je vložte do hrnce, přelijte vroucí kojeneckou vodou a přiklopte pokličkou. Takto je nechte stát, dokud voda v hrnci nevychladne na pokojovou teplotu. Přes sítko proceďte vodu do připravené vysterilizované skleněné nádoby. Uzavřete a nanášejte na vatový tamponek dvakrát denně.

Jojobový olej

Dokonce i mastná pleť potřebuje hydrataci. Že jste doteď používali kokosový olej? Chyba, ten je podle odborníků na pleť příliš těžký. Zkuste radši ten jojobový, který se absorbuje hlouběji do kůže a nezatěžuje ji.

Tip: Pro maximální účinek v boji proti mastné pleti všechny vyjmenované přírodní prostředky kombinujte. Dosáhnete tak těch nejlepších výsledků.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat