Prostreno.cz

Sladké nápoje podporují riziko cukrovky

Jaká nebezpečí a hrozby číhají v sirupu z agáve, ovocných džusech a energetických drincích? O tomhle jste možná neměli tušení!

Člověk za den vypije kde co. Něco na žízeň, něco na chuť… Však to znáte. Ovšem pozor, není všechno zlato, co se třpytí. Existují totiž nápoje, které jsou doslova časovanou bombou! I tak jejich spotřeba neustále roste.

Čemu se raději vyhýbat?

Ovocné šťávy

Pod pojmem „džus“ se mnohdy na pultech supermarketů nabízí ovocná šťáva. Ano, některé výrobky ovoce skutečně obsahují, ovšem v zanedbatelném množství. Mezi další složky patří voda, ochucovadla, aromatické látky a především spousta cukru.

Při průmyslovém zpracování těchto nápojů se odstraňují z plodů některé pozitivní látky, například vláknina. Jenže právě ta pomáhá tělu zpracovat přijatý cukr. S každým douškem se do vašeho organismu dostává obrovské množství sladidel. V hodně krátkém čase! Netřeba diskutovat, že dlouhodobé „přeslazování“ nepřináší nic dobrého. Obezitu, cukrovku a kardiovaskulární onemocnění.

Agávový sirup

Velmi populární přírodní sladidlo, které je ve finále ještě škodlivější než klasický cukr. Jak to? Prodávané nektary a sirupy z agáve jsou vyráběny pomocí různých technologií při vysokých teplotách. Tenhle postup spolehlivě zničí všechny látky pozitivně působící na lidské zdraví.

Kromě toho je hlavním negativem až nepřirozený obsah fruktózy. Při nadměrném užívání se mění glykogen fruktózy na tuk a to má za následek ztučnění jater. Než se nadějete, cukrovka už klepe na dveře!

Nápoje pro sportovce

Jste vrcholový sportovec? Jestli ne, tak na ně rovnou zapomeňte, ačkoli se obsluha ve fitness centru tváří, že podporují hubnutí a pomohou vám docílit lepšího výkonu.

Pravda je taková, že každá láhev v sobě ukrývá vodu pro doplnění tekutin. Dále sodík, který aktivní jedinec vypotí a potřebuje ho „natankovat“. V neposlední řadě také cukr jako energetický dopink (běžný sportovní nápoj obsahuje 30 gramů cukru). Normální člověk bez intenzivních tréninků se tímhle způsobem „dopovat“ vážně nepotřebuje.

Energetické drinky

Jednou za čas v krizi, proč ne? Ale buďte opatrní a moc to nepřehánějte. „Energeťáky“ mají v sobě tolik kofeinu, co několik šálků kávy. Dehydratují a ovlivňují účinnost některých léků. To se týká medikamentů na srdeční problémy, ale dokonce i antikoncepce!

Neposkytují tělu žádné potřebné živiny a jedinou vypitou plechovkou překročíte denní doporučenou dávku cukru až šestkrát. Trochu moc, co říkáte?

Zdroj: názor autora, wikipedia





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat