Prostreno.cz

Skoncujte s nočním přejídáním

Výlety do ledničky v pozdních hodinách? Člověk nemusí být odborník na výživu, aby věděl, že našemu tělu a především naší postavě nedělají zrovna dobře. Jenže jak s nimi jednou provždy skoncovat?

Problém by snad ani nebylo ono pozdně večerní či noční jídlo, ale fakt, že při něm obvykle nesáhneme po salátu, ale po sladkostech, chipsech, sýrech apod. Počet kalorií, které při takových svačinkách spořádáme, dost často dosahuje energetické hodnoty večeře o několika chodech. A to není dobrá zpráva.

Jak zlozvyk nočních svačinek odbourat?

Večeřte chytře

Večeře je v prevenci nočního přejídání základ. Měla by nás nasytit tak, aby nás výlety do lednic nenapadly. Ale pozor, v žádném případě to neznamená, že bychom se měli přejídat! Spíše se soustřeďte na složení toho, co si nakládáte na talíř. Zastoupeny by na něm měly být kvalitní proteiny, složité sacharidy a také dostatek vlákniny. Tahle zdravá kombinace vám totiž zajistí pocit sytosti na celý večer i noc!

Dezert povolen, ale…

Pokud chcete večeři zakončit nějakou sladkou tečkou, můžete. Ale zkuste počkat přibližně hodinu až dvě po hlavním jídle (maximálně ale hodinu před odchodem do postele). Kalorie z dezertu byste ten večer stejně spořádali, tak si ho nechejte jako přesnídávku před spaním.

Kuchyň uzavřena

Když večer dojíte, umyjte nádobí a už se v kuchyni příliš nevyskytujte. Zkrátka si tuto místnost zakažte. Co když to velikost či rozvržení vašeho bytu nedovoluje? Pak si budete muset kuchyň zakázat alespoň v hlavě. Je to sice hodně složitý úkol, ale berte to jako cvičení v pevné vůli.

Šálek čaje

Když se u vás objeví touha vyrazit pozdě večer do lednice, raději vezměte konvici a uvařte si bylinkový čaj. Jednak má uklidňující účinky, jednak se jeho popíjením zabavíte a přestanete se zabývat myšlenkami na jídlo.

Program na večer

Pokud budete svůj mozek zaměstnávat něčím zajímavým, nebude mít pomyšlení na jídlo. Pusťte si napínavý film, kupte si omalovánky a vybarvujte si, začtěte se do poutavé knihy, zahrajte si s partnerem/partnerkou nějakou hru, oddejte se milování… Zkrátka neseďte jen tak u televize, která vaše myšlenky většinou nemá šanci zaměstnat.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat