Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Dejte si čerstvé ovoce a zeleninu. Zlepšíte si psychiku už za dva týdny

Pavla Horáková více informací

Se zarděním přiznává, že ulítá na "Růžovce" a Ulici. Nesnáší přetvářku a faleš. Potají ujídá redakční bonbóny.

Zobrazit další články autorky

16. 2. 2017 | Zdraví a diety

O významu konzumace čerstvé zeleniny a ovoce se hovoří neustále. To však neznamená, že lidé skutečně začnou více těchto čerstvých produktů přírody do svého jídelníčku zařazovat. Nicméně ti, kteří tak učiní, zaznamenají výrazné zlepšení psychického zdraví. A to už za čtrnáct dní po změně jídelníčku.

A čím kvalitnější tyto výpěstky jsou, tím lépe. Psychologové z University of Otago rozdělili skupinu mladých dospělých ve věku osmnáct až pětadvacet let na tři skupiny. Před, během a po skončení experimentu u všech jedinců provedli zhodnocení psychického zdraví a pohody pomocí testů. Každá skupina během čtrnácti dnů dostala různé instrukce.

První se měla stravovat jako obvykle. Druhá byla informována každý den o výhodách konzumace ovoce a zeleniny s možností využít výhodné akce na nákup těchto produktů. Třetí skupina denně dostávala bio ovoce a zeleninu.

Jen třetí skupina během čtrnácti dní zaznamenala výrazné zlepšení psychického zdraví a pohody v souvislosti se zvýšeným příjmem syrového ovoce a zeleniny. Ostatní dvě skupiny totiž tyto produkty nekonzumovaly v takové míře jako skupina číslo tři.

„Vzkazem této studie je, že bychom měli lidem přímo dávat více ovoce a zeleniny k jídlu, nejen je k tomu vybízet informačně. Lidé v domovech, děti v denní péči, pacienti v nemocnicích i dospělí v zaměstnáních by měli dostávat denně čerstvé ovoce a zeleninu,“ tvrdí doktorka Tamlin Connerová z University of Otago.

Syrová, nebo vařená?

Mezi lidmi panuje obecná představa, že abychom ze zeleniny získali co nejvíce prospěšných živin, je třeba ji jíst syrovou. Ale neplatí to u všech druhů. Do které skupiny patří vaše oblíbená zelenina?

Rajčata jsou nejlepší vařená, antioxidant lykopen, pro kterou jsou tak ceněna, se vařením uvolní a je stravitelnější. Brokolice je nejlepší pouze spařená, čím syrovější, tím lépe. Ze syrové brokolice se dostane do těla více sulforafanu, který působí jako protirakovinná látka.

U mrkve je lepší ji opět povařit a konzumovat s tukem. Betakaroten – barvivo – se uvolní do trávicího traktu lépe než ze syrové mrkve. Rozpouští se v tucích, nikoli ve vodě, proto je potřeba mrkev vařit a konzumovat s tukem.

Špenát je zase lepší syrový jako salát, dodává tělu vitaminy A a C, minerály a také kyselinu listovou, která omlazuje a posiluje imunitu, mozek a srdce. Růžičková kapusta se syrová moc jíst nedá, proto je dobré ji lehce a krátce spařit, ale opět nerozvařit. Čím syrovější, tím lépe.

Červenou papriku je nejlepší vychutnat si v salátu, je bohatým zdrojem vitaminu C, který se vařením ničí. Zelí je dobré uvařit, přijde sice o vitamin C, ale povařené je stravitelnější a dodá tělu jiné látky, které se teplem neničí. Vedle toho kapusta je ideální mladá a syrová jako salát, pak dodá tělu vitamin C a vitamin A (rozpustný v tuku), dále kyselinu listovou a vápník.

Cibule pomůže jako prevence infarktu i cukrovky

Pohanková kaše

Pohanková kaše

14 hlasů
45min 648 kJ 60 Kč

Nejčtenější články

Cibule pomůže jako prevence infarktu i cukrovky

Cibule pomůže jako prevence infarktu i cukrovky

Nezapomínejte na avokádo při péči o svou pleť a nehty

Nezapomínejte na avokádo při péči o svou pleť a...

Pití teplé vody s sebou nese i zdravotní rizika

Pití teplé vody s sebou nese i zdravotní rizika

Netradičních využití aviváže: Rozmotá zacuchané vlasy a vydrhne připáleniny

Netradičních využití aviváže: Rozmotá zacuchané...

Tip na oběd

Rizoto s mušlemi a mořskými plody

22 hlasů
40min 539kJ 380 Kč

Kombinace mořských plodů a rizota povýší tradiční pokr...

Polévka z hrášku

12 hlasů
50min 275kJ 85 Kč

Jarní krémová polévka.