Prostreno.cz

Dejte si čerstvé ovoce a zeleninu. Zlepšíte si psychiku už za dva týdny

O významu konzumace čerstvé zeleniny a ovoce se hovoří neustále. To však neznamená, že lidé skutečně začnou více těchto čerstvých produktů přírody do svého jídelníčku zařazovat. Nicméně ti, kteří tak učiní, zaznamenají výrazné zlepšení psychického zdraví. A to už za čtrnáct dní po změně jídelníčku.

A čím kvalitnější tyto výpěstky jsou, tím lépe. Psychologové z University of Otago rozdělili skupinu mladých dospělých ve věku osmnáct až pětadvacet let na tři skupiny. Před, během a po skončení experimentu u všech jedinců provedli zhodnocení psychického zdraví a pohody pomocí testů. Každá skupina během čtrnácti dnů dostala různé instrukce.

První se měla stravovat jako obvykle. Druhá byla informována každý den o výhodách konzumace ovoce a zeleniny s možností využít výhodné akce na nákup těchto produktů. Třetí skupina denně dostávala bio ovoce a zeleninu.

Jen třetí skupina během čtrnácti dní zaznamenala výrazné zlepšení psychického zdraví a pohody v souvislosti se zvýšeným příjmem syrového ovoce a zeleniny. Ostatní dvě skupiny totiž tyto produkty nekonzumovaly v takové míře jako skupina číslo tři.

„Vzkazem této studie je, že bychom měli lidem přímo dávat více ovoce a zeleniny k jídlu, nejen je k tomu vybízet informačně. Lidé v domovech, děti v denní péči, pacienti v nemocnicích i dospělí v zaměstnáních by měli dostávat denně čerstvé ovoce a zeleninu,“ tvrdí doktorka Tamlin Connerová z University of Otago.

Syrová, nebo vařená?

Mezi lidmi panuje obecná představa, že abychom ze zeleniny získali co nejvíce prospěšných živin, je třeba ji jíst syrovou. Ale neplatí to u všech druhů. Do které skupiny patří vaše oblíbená zelenina?

Rajčata jsou nejlepší vařená, antioxidant lykopen, pro kterou jsou tak ceněna, se vařením uvolní a je stravitelnější. Brokolice je nejlepší pouze spařená, čím syrovější, tím lépe. Ze syrové brokolice se dostane do těla více sulforafanu, který působí jako protirakovinná látka.

U mrkve je lepší ji opět povařit a konzumovat s tukem. Betakaroten – barvivo – se uvolní do trávicího traktu lépe než ze syrové mrkve. Rozpouští se v tucích, nikoli ve vodě, proto je potřeba mrkev vařit a konzumovat s tukem.

Špenát je zase lepší syrový jako salát, dodává tělu vitaminy A a C, minerály a také kyselinu listovou, která omlazuje a posiluje imunitu, mozek a srdce. Růžičková kapusta se syrová moc jíst nedá, proto je dobré ji lehce a krátce spařit, ale opět nerozvařit. Čím syrovější, tím lépe.

Červenou papriku je nejlepší vychutnat si v salátu, je bohatým zdrojem vitaminu C, který se vařením ničí. Zelí je dobré uvařit, přijde sice o vitamin C, ale povařené je stravitelnější a dodá tělu jiné látky, které se teplem neničí. Vedle toho kapusta je ideální mladá a syrová jako salát, pak dodá tělu vitamin C a vitamin A (rozpustný v tuku), dále kyselinu listovou a vápník.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat