Prostreno.cz

Potraviny pro zdravý mozek: Nezapomínejte jíst mrkev nebo čočku

V dnešní době má každý za cíl udržet si zdravé tělo. Proti tomu se samozřejmě nedá nic namítat, jenže co ten zbytek? Na nejsložitější a nejdůležitější orgán se často zapomíná! Co jíst pro dobrou paměť a duševní pohodu?

Světová zdravotnická organizace na základě vlastní studie tvrdí, že téměř 50 milionů jedinců trpí nějakou mozkovou poruchou. Příčiny mohou být různé, od genetických dispozic až po hektický styl života a znečistěné životní prostředí. I nadměrné užívání chemických léků však situaci výrazně zhoršuje! Chcete svůj mozek udržet ve zdraví a kondici? Pak do svého jídelníčku zařaďte tyto potraviny. Vždyť prevence je základ! Vsaďte na ovoce, zeleninu, čočku a mořské plody!

Banány

Exotičtí přátelé jsou pořádnou zásobárnou vitaminu B6. Je vědecky dokázáno, že tenhle druh „béčka“ odstraňuje deprese a zabraňuje poruchám paměti. A obojí není vůbec na škodu!

Pomeranče

Ze sladkého plodu můžete pro změnu čerpat vychvalovaný vitamin C. Tak se mu za žádnou cenu nebraňte. Jeho nedostatek totiž vyvolává apatii a psychickou vyčerpanost.

Jablka

Jablko obsahuje rostlinný antioxidant, flavonoid kvercetin. Ten ochraňuje mozkové buňky tím, že udržuje zdravé duševní pochody. Nejlépe uděláte, když si na nich pochutnáte i se slupkou, protože těsně pod ní je největší množství této přírodní substance.

Cibule

Čistě kuchyňská surovina, kterou odborníci vychvalují do nebes. A není se co divit. Snižuje totiž hladinu cukru v krvi, což mozku ve všech směrech prospívá.

Mrkev

Zrak vám sice nezlepší, jak si mnozí myslí, ale jedno se jí upřít nedá – zpožďuje procesy stárnutí. Na těle i na duši!

Čočka

Ani sousto nazmar. Děláte ji často? V každém semínku číhá vitamin B, který posiluje inteligenci a reflexy.

Losos

Mnozí tuhle rybu jedí jen výjimečně. A to je strašná škoda! Obsažené omega-3 mastné kyseliny jsou mimořádně důležité pro správnou funkci mozku.

Sleď

Sleď má v sobě spoustu zdravých a prospěšných věcí, ale vyzdvihnout musíme zejména organickou sloučeninu metyloaminoetanol, která posiluje myšlení, usnadňuje rozhodování a napomáhá soustředění.

Ústřice

Tahle dobrota je bohatým zdrojem cínu. Proč mu věnovat pozornost? Jeho nedostatek má za následek postupné oslabování paměti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat