Prostreno.cz

Ingredience, které znehodnotí zdravé smoothie

Smoothie? To je víc než jen vhození ingrediencí do mixéru. Když přidáte něco nevhodného, místo zdravého nápoje připravíte obyčejný koktejl bez živin. Na které přísady si dát pozor?

Registrovaní dietologové se shodují, že je důležité používat čerstvé a skutečně celé ingredience namísto pouhých doplňků nebo sladkých kalorických bomb. Před čím varují?

Mražený jogurt

Přidáním zmrzliny do mixéru vznikne mléčný koktejl, ne smoothie. Místo ní zvolíte spíš mražený jogurt? Tak i tady je to krok zpátky. Stále je v něm příliš mnoho cukru, takže o výživové hodnotě se dá pochybovat.

Mezi možnosti patří i ochucený jogurt z lednice. Někdo říká, proč ne? Jogurt se přidává pro hutnější konzistenci a jemnější chuť, ale některé kousky obsahují kolem 26 gramů cukru. Pokud jste v redukčním režimu, nemuselo by to pro vaši postavu znamenat nic dobrého. Sledujte nutriční hodnoty.

V každém případě se doporučuje, když už jogurt opravdu mít musíte, použít nízkotučný řecký, který obyčejně obsahuje jen šest až devět gramů cukru na jednu porci.

Umělé sladidlo

Pokud smoothie obsahuje ovoce, není nutné přidávat další sladidlo. Nikdy do mixéru nevhazujte bílý cukr. Řiďte se spíš pravidlem, že čím větší porce ovoce, tím více cukru a kalorií. Kolikrát stačí jeden šálek a už je výživová hodnota na zcela jiných číslech.

Navíc smoothie představuje nápoje, které většinou obsahují pouze ingredience, které nám dala matka příroda. Dá se tohle tvrdit o umělém sladidlu? Určitě ne. Takhle svůj organismus nikdy zdravé detoxikaci pomoci smoothie nepodrobíte. To se radši spolehněte na některou ze superpotravin, ke kterým patří třeba acai bobule, chia semínka, aloe vera, goji či spirulina.

Džus

Mixujete, mixujete, ale pořád je to takové nějaké… husté? Nápad přidat nějakou ovocnou šťávu či džus nepatří mezi ty nejlepší. Džusy obvykle obsahují vysoký obsah cukru a kalorie. Spolehněte se spíš na čerstvé ovoce typu jahody, hrušky či jablka. Přidejte listovou zeleninu a zdravý nápoj, který zvýší vaši energii a dodá vám dostatek vitamínů a vlákniny, je na světě!

Proteinový prášek

Když už řešíte nárůst svalové hmoty nebo jen hodláte pořádně se nasytit, místo proteinového prášku přidejte do smoothie spíš trochu tvarohu či tofu. Obecně se doporučuje mít v jedné porci pouze 20 až 30 gramů bílkoviny. Proteinové prášky jsou beztak zbytečně drahé.

Sušené ovoce

Sušené ovoce často obsahuje přidaný cukr. Například taková třetina sáčku sušených brusinek vaše tělo „obohatí“ asi tak o 26 gramů cukru. Není lepší to čerstvé – opět? Ještě že už ta zima nebude trvat dlouho.

Zdroj: názory autora, www.eatthis.com, www.essenundtrinken.de





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat